Vlast:Pomoć prosveti je mala...; Opozicija: Uvreda

Jednokratna pomoć prosvetnim radnicima od 6.000 dinara jeste mala, ali je u skladu sa trenutnim mogućnostima republičkog budžeta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.11.2015.

13:19

Default images
Tanjug

To su poručili poslanici vladajuće većine, dok je opozicija stava da je taj iznos uvredljiv za prosvetne radnike.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović je uoči početka skupštinske rasprave o dopunama Zakona o budžetu za 2015. godinu, kojima je predviđena isplata 6.000 dinara jednokratne pomoći za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju i u učeničkom standardu, poručio da je to početak.

"Ovo je početak, i sam premijer Aleksandar Vučić je rekao da ćemo najviše ulagati u obrazovanje. Ta suma jeste mala, ako mene pitate za prosvetne radnike je malo i 60.000 dinara, ali je ovo u skladu sa mogucnostima", rekao je Đukanović novinarima u parlamentu.

Dodao je da je to početak obnove obrazovnog sistema i istakao da se nada da će se u buduncnosti mnogo više sredstava ulagati u obrazovanje.

I socijalista Đorđe Milićević navodi da je 6.000 dinara jednokratne pomoći jedan vid trentune podrške prosvetnim radnicima.

"Verujemo i ubeđeni smo da ćemo na osnovu pozitivnih pokazatelja u budžetu ovo pitanje u budućem periodu moći da rešimo na kvalitetniji način",rekao je Milićević, dodajući da Vlada Srbije pokazuje spremnost da pomogne i podrži prosvetne radnike.

Neodgovorno je, kako kaže, reći da vlada ništa ne čini po tom pitanju i da je ovo marketinški potez.

To je, prema njegovim rečima, odgovoran predlog koji je u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje.

Demokrate, pak, smatraju da je ta suma uvredljiva za prosvetne radnike, sa čime se složio i Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov kaže da je čak nepoznanica i koliko će prosvetnih radnika dobiti tu "bednu" pomoć.

"Na pitanje zbog čega je pomoć samo 6.000 dinara i gde se dala ona prosečna plata kao pomoć koju je vlada obećavala u vreme štrjka, dat nam je odgovor da je pomoć od 6.000 dinara u skladu sa mogućnostima budžeta i stanjem u javnim finansijama", rekla je Jerkov, koja je upitala kako to da su nam javne finansije kao apoteka a ne možemo da izdvojimo više od 6.000 dinara za prosvetare.

Veselinović smatra da je pomoć od 6.000 dinara nedopustivo mala.

"Ovaj predlog izmene zakona o budžetu pokazuje dve stvari, jedna je da ova vlada nema nikakvu strategiju po najvažnijim ekonomskim pitanjima i da vodi ad hok politiku. Druga činjenica jeste da je ovaj akt uvredljiv i za prosvetne radnike, ali i za roditelje čija se deca obrazuju u ovavkom sistemu školstva", rekao je Veselinović.

On je najavio da će amandmanom tražiti da se prosvetnim radnicima i svima ostalima kojima su plate oduzete retroaktivno vrate osim članovima vlade, zaspolenim u agencijama i javnim preduzećima koji posluju sa gubitkom.

SDS će raspravu o tom zakonskom predlogu, prema najavi šefa poslanika te stranke Marka Đurišića, iskoristiti da ukaže šta je loše u ekonomskoj politici Vlade Srbije i kakvi su efekti mera fiskalne konsolidacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: