Lavrov: Pokušaj politizacije Uneska, krše 1244

Pokušaji da se dozvoli članstvo Kosovu u Unesko vodi ka politizaciji aktivnosti te organizacije, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.11.2015.

12:40

Default images
Foto: Beta, AP

Lavrov je nakon sastanka sa generalnom direktorkom Unesko Irinom Bokovom

"Uz svu kompleksnost medjunarodnog života, veoma je važno da se izbegne politizacija aktivnosti Unesko, tako vidimo sada situaciju u vezi pokušaja da se dozvoli članstvo Kosova organizaciji kršenjem Rezolucije SB UN 1244", rekao je Lavrov, preneo je Tas.

Šef ruske diplomatije istakao je potrebu "pružanja podrške na svaki mogući način u duhu kompromisa i donošenja rešenja konsenzusom".

Prema njegovim rečima, generalna direktorka Unesko Irina Bokova "ima takav talenat u potpunosti i aktivno promoviše konstruktivna rešenja".

Rezolucija 1244 SB UN doneta 10. juna 1999. godine, predviđa niz mera za rešavanje situacije na Kosovu davanjem "suštinske autonomije i samouprave" tom regionu, a poštujući u isto vreme "suverenitet i teritorijani integritet Jugoslavije", navela je ruska novinska agencija.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je da će se o prijemu Kosova glasati u ponedeljak, kao i da postoji sve više sluha za mogućnost odlaganja tog glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: