Dačić u Unesku: Ne rušite međunarodno pravo

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je pred Generalnom konferencijom Uneska da je neophodno debatu o prijemu Kosova odložiti i dati šansu održivom rešenju.

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2015.

16:08

Default images
Foto: Beta

Šansa za razgovor i dijalog, umesto jednostranih odluka - tako je srpski ministar spoljnih poslova članicama Uneska izložio šta Srbija misli o prijemu Kosova.

Ako do glasanja i dođe, Dačić je poručio svim zemljama da glasaju protiv toga, jer će u suprotnom prekršiti međunarodno pravo.

"Apelujem na vas da Odložimo debatu po ovom pitanju u Unesku i dajmo šansu dijalogu, jer to je jedini način da se i o ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje i time izbegnu dalje podele, politizacija i konfrontacija unutar Uneska. Ovakav pristup je i u duhu principa na kojima je utemeljena ova organizacija i, uvereni smo, u najboljem je interesu regionalne stabilnosti i saradnje", rekao je Dačić.

Dačić je na taj način odgovorio i na poziv kosovskog kolege Hašima Tačija da Srbija podrži prijem Kosova i "gleda u budućnost mira, pomirenja i poštovanja kulturnih istorijskih vrednosti".

Uz poruku da Srbija veruje u plemenitu misiju Uneska, srpski šef diplomatije kaže da Srbija ovako čuva i moralni kredibilitet ove organizacije.

"Unesko ne donosi političke odluke o državnosti. Posebno se ne sme dozvoliti da Organizacija bude stavljena u funkciju afirmacije ilegalne i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države članice UN, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani važećom i pravno obavezujućom rezolucijom SB UN", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da je zahtev "takozvane republike Kosovo" bez presedana u istoriji organizacije i da Srbija brani međunarodno pravo suprotstavljanjem takvom predlogu.

Dačić je istakao i da je sastanak Izvršnog saveta pokazao svu kontroverznost ovog pitanja, ali i duboku podeljenost članstva.

"To nesumnjivo potvrđuje činjenica da od 58 članica ovog tela, apsolutna većina, njih 31, faktički nije podržala usvajanje preporuke", rekao je Dačić.

Kako je rekao, Srbija ne želi da bilo koga izoluje, ali je činjenica da Kosovo i Metohija učestvuju u aktivnostima organizacije, ali na statusno neutralan način u skladu sa rezolucijom 1244.

I dok šef diplomatije argumente izlaže u Parizu, patrijarh se o Unesku obraća drugi dan zaredom, sada na internetu.

"Srpska pravoslavna crkva poziva sav blagočestivi i pravoslavni narod, sve ljude dobre volje i sve kojima je stalo do prava i pravde u svetu, da se usprotive učlanjenju takozvane države Kosovo u UNESKO, što bi bilo ravno humanitarnoj katastrofi, odnosno uništavanju srpskih pravoslavnih svetinja, a time i svetske baštine", naveo je patrijarh Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: