"Bezbednost novinara od prvorazrednog značaja"

Ministarstvo kulture je, na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, podsetilo na nerazrešene slučajeve ubistava novinara.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.11.2015.

15:53

Default images
Foto: Thinkstock

Ministarstvo je istaklo da je najbolji način prevencije tih zločina razrešavanje konkretnih slučajeva i kažnjavanje odgovornih.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je pitanje bezbednosti novinara od prvorazrednog značaja za čitavo društvo i sve relevantne institucije, kojima bi navedena tema trebalo da bude u središtu pažnje 365 dana u godini.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima je, dodaje se prilika da se celokupna javnost još jednom podseti nerazrešenih slučajeva ubistva novinara i ponovo aktuelizuju teme bezbednosti novinara i društvene svesti o važnosti tog pitanja.

"Prema stavu Ministarstva kulture i informisanja, najbolji način prevencije zločina nad novinarima je razrešavanje konkretnih slučajeva i kažnjavanje odgovornih, što je i jedan od glavnih preduslova za neometano i bezbedno bavljenje novinarskom profesijom", navodi Ministarstvo.

Ta institucija je saopštila i da u potpunosti podržava rad svih nadležnih institucija i radnih tela na rešavanju slučajeva ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, kao i ubistava radnika RTS.

Kako se dodaje, u prethodnih godinu dana, zahvaljujući i efikasnom radu Komisije za istraživanje ubistva novinara, koju je formirala Vlada Srbije, započeo je dugo očekivani sudski proces za ubistvo Ćuruvije i došlo se do novih podataka u istrazi ubistva Pantića.

Podseća se i da je u toku predsedavanja OEBS-om, Srbija je u martu bila domaćin Međunarodne konferencije "Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS", koji su u Beogradu organizovali Ministarstvo kulture i Ministarstvo spoljnih poslova, uz podršku Kancelarije predstavnice OEBS-a za slobodu medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: