"Dolazi zima, potrebna veća pomoć zbog izbeglica"

Srbija je dobro odgovorila na izbegličku krizu i uspostavila sistem registracije, ali neophodna joj je veća finansijska pomoć da reši problem ljudskih resursa.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2015.

22:05

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, to je i problem opreme za taj posao, s obzirom na to da dolazi zima.

Prema podacima Granične policije, kroz Srbiju je od juna prošlo više od 370.000 izbeglica, a prema podacima iz prihvatnog centra u Preševu samo od 19. do 25. oktobra registrovano je 48.360 izbeglica.

Registracija migranata u Preševu traje neprestano od 8. jula, a izbeglicama se pruža pomoć u hrani, odeći i lekovima. U tom prihvatnom centru zabeleženi rekord u broju registrovanih je 8.356 za 24 sata, u danu kada je bio i rekrodan ulazak u Srbiju - 10.651 migrant.

Najavljeno je da se planira proširenje kapaciteta u Preševu, a problemi na terenu su umor ljudi angažovanih na zbrinjavanju izbeglica, kao i nedostatak opreme.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da su na skupu na štandu tog ministarstva na Sajmu knjiga oni koji svakodnevno brinu o migrantima na terenu, kako bi se videlo šta je urađeno, a šta tek predstoji.

Vulin je ocenio i da je bitna razmena iskustva o, kako je naveo, krizi bez presedana sa dalekosežnim posledicama.

On je istakao da je Srbiji potrebna veća finansijska pomoć, kao i da očekuje da ona stigne u skorije vreme, navodeći da ne želimo da budemo neozbiljni i govorimo o ciframa pre nego što razgovaramo sa onima od kojih ćemo taj novac tražiti.

"Prerano je govoriti koliko novca nam treba, sa tim nećemo pokušavati da trgujemo ili ucenjujemo bilo koga. Mi ćemo izneti svoje predloge u odnosu na ono što preuzimamo kao svoju obavezu", rekao je Vulin.

Kako je naveo, sutra će biti održana prva videokonferencija na kojoj će se razgovarati i o finansiranju svega dogovorenog na samitu u Briselu.

"Srbija hoće da pomogne i spremna je da pomogne. Srbija u svom budžetu nije predvidela migratornu krizu, očekujemo pomoć i pomoć ćemo dobiti", rekao je Vulin i dodao da se pomoć očekuje od Evropske komisije i donatora.

Navodeći da su i zvaničnici EU poslali "poziv na buđenje", šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da je svi zajedno moramo da radimo na rešavanju migrantske krize.

Devenport kaže da je Srbija uradila izuzetno velikim posao kada je reč o suočavanju sa migrantskom krizom, navodeći da će EU i dalje biti uz Srbiju, a da će pomoć zavisiti od konkretnih potreba na terenu.

Šef Kancelarije UNHCR u Srbiji Hans Fridrik Šoder je naveo da je najveći izazov stalan priliv migranata i to što se ne zna koliko će to još potrajati, kao i da se nada da će pomoć te organizacije od dva miliona biti još veća u narednom periodu.

Šoder je naveo da će timovi UNHCR i dalje raditi sa predstavnicima MUP-a, Ministarstva rada i Komesarijata za izbeglice i migracije.

Govoreći o bezbednosnom aspektu migrantske krize, pomoćnica načelnika Granične policije Jelena Vasiljević rekla je da je MUP dobro uradio posao i da su zabeležena samo tri do četiri sporadična incidenta.

Izazovi za Graničnu policiju, kako je rekla, bili su zatvaranje granica i podizanje ograda, ali MUP nastoji da dobro sarađuje sa kolegama iz susednih zemalja.

Prema njenim rečima, mali broj migranata se zadržava u Srbiji duže od 72 sata, što je nedovoljno da se započne procedura za azil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: