Bela kuća: Ništa se ne menja, ne idemo u borbu

Američke vlasti poslaće "oko 50 pripadnika specijalnih jedinica" u Siriju čiji će cilj biti obuka i savetovanje Sirijaca za borbu protiv Islamske države.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2015.

15:52

Default images
Foto: Thinkstock

Vest je ubrzo potvrdila i Bela kuća - portparol Džoš Ernst je odbio da daje više komentara, samo je naveo da je cilj obuka sirijaca za borbu protiv Islamske države.

Osim toga, on je naveo da SAD ne planiraju ništa više od toga, inače ne bi u Siriju slale samo 50 vojnika. To je prvi put da će američka vojska delovati na terenu u Siriji.

"Naša strategija se nije promenila. Te snage nemaju borbenu misiju", rekao je on.

On je odbacio optužbe da je američki predsednik Barak Obama pogazio obećanje da neće u Siriju uputiti kopnene snage.

Neimenovani zvaničnici izjavili su ranije izjavili da je predsednik SAD Barak Obama naredio raspoređivanje manje od 50 komandosa da pomognu u koordinaciji koalicionih snaga s lokalnom vojskom.

Jedan zvaničnik je rekao i da će SAD poslati dodatne avione, uključujući borbene avione F-15 i A-10 u vazduhoplovnu bazu u Turskoj.

Amerikanci predvode koaliciju 65 zemalja koje imaju za cilj da neutrališu teritorijalna osvajanja ID u Siriji i Iraku, ali su oklevali da dramatično povećaju svoje uključivanje u sirijski građanski rat, navodi AFP.

Osim toga, članice te koalicije često imaju neusklađene ciljeve i različiti nivo angažovanja u Siriji.

Podsećamo, američki sekretar za odbranu Eš Karter izjavio je u sredu da su SAD spremne za kopnenu invaziju na položaje Islamske države u Iraku i Siriji.

On je naveo da će to biti učinjeno ukoliko bude bilo procenjeno da je takva vrsta akcije neophodna za borbu protiv džihadista.

"Jednom kada smo ih locirali, nema cilja koji ne možemo da dostignemo", poručio je Karter nakon što se izjalovio pokušaj da za borbu obuče sirijske pobunjenike.

Međutim, Karter u tom trenutku nije precizirao pod kojim okolnostima bi američke vojne snage mogle biti i kopneno angažovane.

Ubrzo se oglasila i Vlada Iraka, koja je saopštila da nikada nije poslala zvaničan zahtev Vašingtonu za kopnenu operaciju na svojoj teritoriji protiv pripadnika Islamske države.

SAD imaju oko 3.300 vojnika u Iraku, gde obučavaju iračke snage, dok u Siriji do sada nije bilo američke vojske.

Tim povodom zamenik ruskog ministra odbrane Sergej Rjabkov izjavio je da je neprihvatljivo da SAD pošalju u Siriju kopnene snage bez koordinacije s Bašarom el Asadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: