"Priština zabranjuje srpske tablice i lične karte"

Priština odlukom da sporazum o ZSO uputi Ustavnom sudu opstruiše, sprečava i onemogućava stvaranje ZSO, ali i gazi i "baca pod noge" Briselski sporazum.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2015.

12:25

Default images
foto: Beta

To je izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i naglasio da to nije jedini potez Prištine koji udaljava od normalizacije odnosa.

Prema njegovim rečima, Priština namerava da od 1. novembra onemogući ulaz na KiM svim vozilima s registarskim tablicama koje je izdao MUP Srbije i da umesto lične karte uvede "nekakva ulazno-izlazna dokumenta".

"Sve ovo predstavlja ne jedan, već tri koraka unazad u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predstavlja jasnu nameru da se jasno opstruira sve dogovoreno u prethodnom perioru i mislim da ne bi smelo da ostane bez reakcije EU, koja je garant sprovođenja i Briselskog sporazuma i 26 pojedinačnih dogovora", rekao je Đurić.

On je naglasio da Srbija ne može i neće da ćuti o ovom "bacanju pod noge Briselskog sporazuma" i istakao da će se sačekati povratak predsednika vlade Aleksandra Vučića iz Moskve, te da će se na sutrašnjoj sednici vlade razgovarati o tom potezu Prištine.

Prvi korak koji je Priština trebalo da preduzme je usvajanje uredbe o osnivanju ZSO, rekao je Đurić i naveo da, umesto toga, danas Priština "baca pod noge" Briselski sporazum.

"Srbija ne može i neće da ćuti pred time i mi ćemo sačekati povratak predsednika vlade iz Moskve i u konsultaciji sa drugim predstavnicima Srba sa KiM predložićemo i mere koja bi vlada trebalo u vezi sa tim da preduzme", rekao je Đurić.

On je dodao da će na sutrašnjoj sednici vlade kao hitna stavka biti razgovor i o tom potezu privremenih institucija u Prištini.

"Nema sumnje da jer reč o novom i dodatnom pritisku za Srbiju u inače veoma teškim okolnostima, i pokušaju da se do sada postignuta ostvarenja značajna za srpski narod na KiM preokrenu i da se sporazum u delu koji je povoljan po Srbe da se poništi i izmeni. Ponašanje Prištine nije usmereno ka primeni sporazuma u dobroj meri, jasno je odsustvo dobre namere i dobre volje", naglasio je Đurić.

Istakao je da je to za njega nečuveno i skandalozno ponašanje i pokušaj da se do sad postignuta ostvarenja preokrenu i da se sporazum u delu povoljnom po Srbe poništi i preokrene.

"Nemojte da mi pričate da Priština nije usvojila odluku o osnivanju ZSO zbog toga što Aljbin Kurti i ne znam kakvi drugi razbojnici bacaju suzavac u parlamentu. Jel mi sada treba da izmislimo nekog Aljbina Kurtija, koji će ovde da baca suzavac i da se na to pozivamo da ne sprovodimo nijednu od naših međunarodnih obaveza i da li bi to neko u međunarodnoj zajednici tolerisao?", zapitao je Đurić.

On je istakao da tu nema duha normalizacije odnosa i zapitao se da li će međunarodna zajednica ostati nema na to.

Đurić je podvukao da se daleko više može razgovarati o tome šta albanska strana nije sprovela iz Briselskog sporazuma, nego šta jeste.

Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan element koji je Priština sprovela, vezan za ZSO, postoji zastoj u integraciji civilne zaštite, kao i da 120 bivših pripadnika MUP-a Srbije, koji je trebalo da budu integrisani kao srpski policajci u pokrajinski MUP, nisu do sada integrisani, bez obrazloženja.

"Po pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici i po pitanju Parka mira takođe nema pomaka. Sve što rade, rade da bi odložili što je moguće više primenu Briselskog sporazuma, jer izgleda da nimalo nisu zadovoljni sporazumom, a to što su nezadovoljni, izgovore traže u konzervama sa suzavcem i to ne može da ih amnestira od odgovornosti za potpisan sporazum", naglasio je Đurić.

Govoreći o kamenovanoj ambulanti u Suvom Dolu, Đurić je istakao da napadi na Srbe na KiM nisu proizvod samovolje pojedinaca, već orkestrirane političke kampanje uperene protiv Srba i srpskih interesa na KiM.

"Ako neko na KiM kao dominantnu temu nameće odnos sa Srbima i ZSO i to predstavlja kao najveću opasnost i izvor problema, umesto korupcije, kriminala, onda nije čudno da se mnogi ljudi nađu podstaknuti da vrše takve napade. Moj apel Albancima je da pokažu mudrost i uzdražanost i ne budu predmet manipulacije. Najoštrije osuđujem napad na Srbe u Suvom Dolu, nije slučajno ni kada je napad izvršen, ni gde je izvršen", rekao je Đurić.

Đurić je naveo da će Vučić sutra razgovarati sa predstavnicima EU i da će se ozbiljno razmotriti novonastala situacija, kao i potez Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: