Novosti: Tužilaštvo odustaje od istrage?

Više javno tužilaštvo, koje vodi predistragu o padu vojnog helikoptera, verovatno neće pokretati istragu o krivičnoj odgovornosti", saznaju "Večernje novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 29.10.2015.

23:04

Default images
Foto: Tanjug

Kako piše list, konkretni dokazi o pojedinačnoj krivici, na osnovu kojih bi mogla da se eventualno pokrene istraga - nisu pronađeni.

Do sada je u predistrazi o padu helikoptera ispitano više od 30 ljudi i to u svojstvu građana. Među njima su i generali Predrag Bandić i Ranko Živak, koje je pre nekoliko dana Vojni disciplinski sud prvostepeno kaznio zabranom napredovanja u službi do dve godine.

General Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, na Vojnom sudu, ali i u tužilaštvu ispričao je sled događaja te noći. U izveštajima vojne komisije se navodi da je ministar odbrane Bratislav Gašić direktno razgovarao s Bandićem, kome je naredio da se helikopterom krene u akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara.

Pritom, kako je navedeno, nije se postupilo po proceduri koju nalaže sistem Vojske Srbije, odnosno nije obavešten načelnik Generalštaba Ljubiša Diković. Komisija, koju je formirao Diković, predložila je da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti za general-majora Ranka Živaka, generala Predraga Bandića, potpukovnika Ljubomira Josifovića i potpukovnika Gordana Pavlovića. Prva dvojica su prvostepeno oglašeni krivim za disciplinski prekršaj.

Tužilaštvu je nedugo posle nesreće prosleđena obimna dokumentacija od 500 stranica. Ti prilozi su bili ključni za rasvetljavanje nesreće, pošto u njima postoje stenogrami razgovora pilota Omera Mehića i kontrole leta, kao i iskazi starešina i zapisnici sa uviđaja olupine. Na raspolaganju su im bili i obdukcioni nalazi poginulih.

Kod utvrđivanja krivične odgovornosti u ovakvim nesrećama, upozoravaju pravni stručnjaci, treba ispitati mnogo činjenica.

- U konkretnom slučaju trebalo bi precizno utvrditi ko je naložio da se vojni helikopter koristi u civilne svrhe - kaže advokat Nebojša Perović. - Glavno je pitanje da li je taj helikopter mogao i pod kojim uslovima da se koristi u ovoj situaciji. Trebalo je i da se utvrdi ko je taj ko je izdao takvu naredbu, pod kojim uslovim, kao i da li je helikopter bio ispravan i ako nije ko je za to kriv. Utvrđuje se i odgovornost onih koji su upravljali letelicom, odnosno njihova tadašnja sposobnost za let.

U najvećoj vazduhoplovnoj nesreći u Srbiji, u poslednje dve decenije, poginuli su piloti major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevno novorođenče, dečak, porodice Ademović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: