CG: Rusija sama potvrdila da je umešana u proteste

Crnogorska vlada ocenila je da zabrinutost Rusije zbog navodne prekomerne upotrebe sile potvrđuje da je Rusija umešana u proteste u Podgorici.

Izvor: Beta

Utorak, 27.10.2015.

22:39

Default images
Foto: Beta, AP

"Izjava Ministarstva spoljnih poslova Rusije koje je izrazilo zabrinutost zbog navodne prekomerne upotrebe sile protiv 'mirnih demonstranata' samo potvrđuje utemeljenost izjave premijera Mila Đukanovića o umešanosti Rusije u proteste protiv NATO-a", navodi se u saopštenju.

Kako navode, dokaz za to je što se u ruskom saopštenju uopšte ne govori o "'mirnim demonstrantima' koji su gađali policiju molotovljevim koktelima i pokušali da na silu zauzmu parlament i izvrše prevrat"

Ranije u toku dana rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Rusija zabrinuta prekomernom upotrebom sile, koju su vlasti u Crnoj Gori iskoristile protiv mirnih demonstranata, a istovremeno je odbacilo optužbe da je Moskva povezana sa protestima u Podgorici.

"Izazivaju duboko čuđenje nepotvrđene izjave premijera Mila Đukanovića koji je optužio Rusiju za provociranje protesta u Podgorici, podsticanje sukoba opozicionih snaga sa policijom", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva.

Dodato je da Đukanović nije predstavio "nijednan konkretni fakt navodne ruske povezanosti sa eskalacijom socijalne napetosti, jer tih činjenica jednostavno nema".

U ruskom saopštenju se navodi i da je teško verovati da državnik, "koji se tako dugo nalazi u vlasti, ne shvata pozadinu zaoštravanja situacije u zemlji", a dalje se ocenjuje da "naravno da Đukanović shvata", te da "on verovatno zna zašto mora da ponavlja apsurdne tvrdnje da će samo ulazak u NATO obezbediti nezavisnost Crne Gore".

Ruski mediji preneli su intervju Đukanovića hrvatskoj državnoj televiziji, u kojem je izjavio da srpski nacionalisti i Rusija igraju aktivnu ulogu u organizaciji protesta za smenu vlasti i političkog kursa države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: