Pad helikoptera: Kažnjeni generali Živak i Bandić

Sedam meseci posle pada vojnog helikoptera u kojem je stradalo šest ljudi i beba doneta je prva presuda dvojici generala tako što im je zabranjeno napredovanje.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2015.

23:43

Default images
foto: Tanjug

Kako nezvanično saznaje B92 u Ministarstvu odbrane, general-major Ranko Živak neće moći da napreduje u službi jednu, a general Predrag Bandić dve godine.

Tu odluku je doneo prvostepeni Vojni disciplinski sud, a generali imaju pravo žalbe u roku od osam dana Višem vojnom disciplinskom sudu.

Kako nam je objašnjeno, radi se o o disciplinskom prekršaju zbog propusta u pripremi i realizaciji leta, dok bi o eventualnoj krivičnoj odgovornosti trebalo da odluči civilno pravosuđe.

Komisije koje su osnovali RV i PVO i Generalštab VS zaključile su da su kobnog dana uslovi za let bili ispod "meteo minimuma" i konstatovali su da je bilo propusta u organizaciji tog leta.

Komisija vazduhoplovstva zaključila je da, uz vođu vazduhoplova, drugog pilota i tehničara, deo odgovornosti snosi i Bandić zbog propusta u organizaciji leta, dok je komisija Generalštaba navela da je Živak odgovoran, jer nije izvestio načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića o realizaciji zadatka.

Eventualnu Dikovićevu odgovornost nije utvrdila nijedna komisija, dok ministar odbrane Bratislav Gašić, kao civil, nije ni bio obuhvaćen postupkom, već bi njegova eventualna odgovornost mogla da bude predmet procesa pred redovnim sudom.

Helikopter Vojske Srbije Mi-17 srušio je 13. marta nešto pre ponoći u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojno-medicinske akademije na Banjici, kao i tome ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: