Svilajnac - tribina o opasnostima na internetu

Svilajnački đaci imali su priliku da se upoznaju sa opasnostima na internetu na javnoj debati VOS u saradnji sa Fondom B92 i opštinom.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2015.

12:26

Default images

Predavači su bili Biljana Lajović iz Ministarstva prosvete, koja je govorila o vršnjačkom nasilju na internetu, Vlada Arsić autor knjige Armagedon, zbirke stvarnih događaja u kojima su mladi stradali zbog nepažnje na internetu, Gordana Vujisić iz MUP i Miljana Jovanović koordinatorka Net patrole.

Koordinator VOS-a Maja Stojmenović kaže da je cilj ovakve tribine podizanje svesti kod građanstva o opasnostima i rizicima koji vrebaju na internetu:

„ Mladi su ciljna grupa naših projekata i mislim da je ovo tema od ključnog značaja za njih, jer živimo u takvom vremenu da često nismo svesni koliko opasnosti ima u sferi interneta. Zato smo odlučili da ih na ovaj način upoznamo, ne samo sa opasnostima, već i sa merama i mogućnostima opreza i zaštite“ – objasnila je Maja Stojmenović.

Svi predavači istakli su da ne žele da mlade zaplaše, niti ih odviknu od korišćenja interneta, koji je neophodan u savremenom životu i razvoju, ali da žele da kod mladih povećaju oprez, ukažu im na potencijalne greške prilikom korišćenja društvenih mreža, upoznaju ih kako da se štite od predatora na internetu i kome da se obrate i kako da reaguju ako dođe do sumnjivih situacija. Ovakve tribine imaju za cilj da edukuju buduće edukatore jer se informacije i znanje najlakše dele kroz vršnjačku komunikaciju, ali i kroz institucionalizaciju kroz školske predstavnike koji su zaduženi za borbu protiv nasilja u školama.

Jedan od organizatora tribine bio je i Fond B92, a Veran Matić direktor Fonda B92 poručuje da će nastaviti sa ovom tribinom i u drufim gradovima:

„Svilajnac je prvi grad gde smo održali tribinu „Opasnost na internetu“ i nastavićemo sa ovom vrstom edukacije i skretanja pažnje kod mladih. Drago mi je što je lokalna samouprava u Svilajncu prepoznala značaj ove teme i što pruža veliku podršku mladima kroz ovakve i slične programe, jer je znanje i preventiva koja se stiče kroz informisanje najefikasniji način zaštite od zloupotreba interneta“ – izjavio je Matić.

Svi posetioci tribine dobili su na poklon knjigu Vlade Arsića „Armagedon“, koja kroz strašne, stvarne priče stradanja zbog nepažnje na internetu, ima za cilj da upozori i motiviše mlade na opreznije korišćenje sadržaja na internetu.

Tribinu je organizovala Volonterska organizacija Svilajnac ( VOS ) u saradnji sa Fondom B92 i opštinom Svilajnac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: