Agencija za borbu protiv korupcije proverava Malog

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere da li je Siniša Mali prekršio zakon istovremeno obavljajući dve funkcije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.10.2015.

19:06

Default images
Foto: Tanjug

To se odnosi na funkciju gradonačelnika Beograda i direktora "of šor" kompanije sa Devičanskih ostrva.

Iz Agenciji su naveli da je proverom službene evidencije utvrđeno da Mali nije prijavio funkciju zastupanja privrednog drustva sa privatnim kapitalom registrovanog u inostranstvu, a ni prihode od obavljanja te funkcije.

Najavljuju da će u zakonom propisanom postupku proveriti da li je u tom slučaju povređen zakon, kao i tačnost i potpunost podataka iz izveštaja o imovini i prihodima koje je gradonačelnik Beograda podneo Agenciji.

U Agenciji je za Tanjug rečeno da se preduzimaju sve mere iz njihove nadležnosti, te da od svih drugih nadležnih državnih organa očekuju što efikasnije postupanje u cilju ili otklanjanja sumnje u navodno nezakonito postupanje gradonačelnika Beograda ili procesuiranja tog slučaja ukoliko se sumnje potvrde.

Gradonačelnik je, kažu, bio dužan s obzirom na to da njegova funkcija zahteva stalni rad ili rad sa punim radnim vremenom da, ukoliko je obavljao funkciju zastupanja bilo kog privrednog društva sa privatnim kapitalom u zemlji ili inostranstvu, da u trenutku stupanja na ovu funkciju prestane sa tim aktivnostima.

Kako navode, Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije propisana je zabrana funkcioneru čija funkcija zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad da obavlja funkciju upravljanja, nadzora ili zastupanja privatnog kapitala u privrednom društvu, privatnoj ustanovi ili drugom privatnom pravnom licu.

Za tu kategoriju funkcionera zabrana vazi od trenutka stupanja na funkciju tokom celog mandata.

Takođe, iz Agencije podsećaju i da je zakonom propisano koje je sve podatke funkcioner dužan da prijavi u svom izveštaju o imovini i prihodima.

To su, pored ostalog, podaci o izvoru i visini svih neto prihoda, kao i podaci o drugim poslovima i delatnostima koje obavlja u skladu sa zakonom i drugim posebnim propisom.

Prema tome, imajući u vidu navedeno, funkcioner je dužan da prijavi neto prihode od svih poslova i delatnosti koje obavlja u zemlji i inostranstvu.

Imajući u vidu zabranu propisanu odredbom Zakona, kao i obavezu prijavljivanja svih neto prihoda Agenciji, a s obzirom na sumnje iznete u javnosti, iz Agencije navode da će u zakonom propisanom postupku proveriti da li je u tom slučaju povređen zakon, kao i tačnost i potpunost podataka iz izveštaja o imovini i prihodima koje je gradonacelnik Beograda podneo Agenciji.

Podsećaju da je Agencija prošle godine već proveravala tačnost i potpunost podataka iz izveštaja koje je podneo Mali, i o utvrđenim nesaglasnostima inicirala konsultacije sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije Republickog javnog tuzilastva.

Nakon obavljenih konsultacija 27. januara ove godine Agencija je podnela izveštaj Poreskoj upravi, na dalju nadležnost i postupanje.

Agencija je Poreskoj upravi ukazala na to da je proverama utvrđeno da je ukupna vrednost imovine poreskog obveznika Siniše Malog u zemlji i inostranstvu, 1. januara 2013, veća od 35.000.000 dinara, zbog čega je imenovani imao obavezu da najkasnije do 30. juna 2013. podnese informativnu poresku prijavu.

Međutim, iz Agencija navode da nemaju saznanja o tome da li je urađena unakrsna procena njegove imovine i prihoda.

Na pitanje da li je gradonačelnik Beograda Agenciji prijavio da poseduje nekretnine u Bugarskoj i koje, iz te institucije kažu da je Mali u svom izveštaju o imovini i prihodima prijavio podatke o svom vlasništvu nad jednom nepokretnošću (stanom) u Bugarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: