"Zvao sam Kostića, video sam da ne misli da dođe"

Premijer Aleksandar Vučić se nada da će predsednik SANU Vladimir Kostić prisustvovati sastanku s predsednikom Nikolićem i patrijarhom Irinejom.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2015.

12:07

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Vučić je očekuje da će na tom sastanku biti usaglašeni napori o diplomatskoj borbi zemlje protiv prijema Kosova u Unesko i napori da se sačuvaju državni interesi.

"Lepo da sednemo svi, da razgovaramo, saslušamo različita mišljenja, da napravimo najmanji zajednički imenitelj i da idemo sa tim zajedničkim jedistvenim stavom", rekao je Vučić.

On je rekao i da je manevarski prostor Srbije po pitanju prijema Kosova u Unesko sužen, ali da se nada da će Srbija svojom "pametnom, promišljenom i odgovornom politikom moći da sačuva svoje interese".

"Naše je da pokušavamo, a da li ćemo uspeti u tome, to ćemo videti. Verujem da će u EU želeti da nas čuju, a da li će nas poslušati ostaje da vidimo u nedeljama pred nama", dodao je premijer.

Vučić je rekao i da je lično pozvao Kostića na današnji sastanak, pošto je video da Kostić ne misli da dođe.

"Ja mislim da je snaga Srbije to što je tolerantno društvo. Ne moramo da budemo saglasni, ali sam siguran da Kostić ima dobre namere i da je zabrinut za Srbiju. Voleo bih da sagledamo sve, iako nisam saglasan sa sadržajem Kostićeve izjave, ali moramo da čujemo sva mišljenja", naveo je Vučić.

Nikolić je najavio da će se državni vrh danas sastati kako bi se "razgovaralo o mnogim pitanjima".

Kostić je za današnje "Večernje novosti" rekao da neće prisustvovati sastanku u Predsedništvu, već da će neko drugi iz Akademije otići na Andrićev venac.

Podsećamo, predsednik Nikolić je ranije u toku dana položio vence na Spomenik oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i na spomenik Crvenoarmejcu i na taj način odao počast oslobodiocima Beograda.

"Noćas u 1.30 imam razgovor sa jednim premijerom"

Premijer Vučić je istakao da Srbija čini sve moguće napore kako bi sprečila prijem Kosova u Unesko i najavio da će tokom noći o toj temi razgovorati sa premijerom jedne zemlje, od koga će tražiti podršku.

"Noćas u 1.30 imam razgovor, zbog razlike u vremenu, sa premijerom jedne zemlje koga molim za podršku. Oni su priznali Kosovo, ali sada nova vlada preispituje odluke prethodne vlade i nadam se da možemo da ih uverimo", rekao je Vučić novinarima u Ljuboviji.

Upitan šta očekuje uoči sutrašnjeg glasanja o zahtevu za prijem Kosova u Unesko, on je rekao da "naše šanse nisu velike na izvršnom savetu, mnogo su veće na Generalnoj konferenciji".

"To što ću u pola dva noćas da imam zvaničan razgovor sa premijerom jedne zemlje vam dovoljno govori koliko napora činimo i koliko se borimo", ukazao je Vučić.
On je rekao da nije smak sveta i da će Srbija svoju borbu da nastavi.

"Mnogo je važnije šta mi kažemo kao Srbija, nego šta mnogi drugi kažu, naše je da čujemo i njih, ali mi smo ti koji na kraju donose odluku kako ćemo da se ponašamo", rekao je premijer.

Za Srbiju je ulazak Kosova u Unesko neprihvatljiv, to je, kako je rekao, loše za srpske manastire.

"Neki drugi moraju da nas obaveste kako je to dobro, posebno što ako pogledate njihovu argumentaciju, u 80 posto biste mogli da je potpišete, samo ne znam kako je iz takvih premisa došlo do tako pogrešnog zaključka", rekao je Vučić.

"KRIK ne razume šta su konsultantske usluge"

Vučić je istakao da su navodi da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 stana u bugarskom letovalištu “besmislica i laž”.

"Ako Siniša Mali ima 24 stana, on ne može da bude gradonačelnik. To je besmislica i laž... Ali videćemo u danima pred nama", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da oni koji su pisali o tim stanovima nisu dobro razumeli šta su konsultantske usluge, čime se Mali bavio pre nego što je postao Vučićev savetnik 2012. godine.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK juče je objavila tekst pod naslovom "Siniša Mali tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju", što je Mali demantovao.

Mali je u saopštenju naveo da u Bugarskoj poseduje samo jedan stan, koji je pošteno zaradio, platio i na vreme prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da je 2012. godine imao privatnu firmu u kojoj je kao konsultant radio za druge i savetovao ih kako da na najbolji način ostvare svoje ciljeve, uključujući i kupovinu stanova.

Međutim, ubrzo je KRIK odgovorio novim saopštenjem u kojem je naveo da dokumenta, koja su objavili na svom sajtu, demantuju Sinišu Malog.

"Nadam se da je napad na novinare izolovan incident"

Premijer je takođe izrazio nadu da je jučerašnji napad hrvatske policije na novinare na teritoriji Srbije bio izolovani incident.

"Želim da verujem da je to bio izolovani incident koji se neće više ponoviti", izjavio je Vučić, naglasivši da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i da će se tako i ponašati.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je sinoć osudio ulazak više hrvatskih policajaca na teritoriju Srbije kod graničnog prelaza Berkasovo, koji su pri tome napali novinare dok su izveštavali o migrantskoj krizi, čime je bio ugrožen teritorijalni suverenitet Srbije.

Osim što je osudio ovaj incident, Stefanović je rekao i da će tražiti objašnjenje hrvatske strane, a ako se nešto slično bude ponovilo, kako je rekao, "policija Srbije će morati da reaguje".

"Neka radi ko šta hoće, mi nećemo podizati zidove"

Kada je reč o izbegličkoj krizi premijer je rekao da Srbija neće ni u jednoj situaciji podizati zidove, već će nastaviti da gradi mostove i puteve.

"Neka drugi podižu zidove. Neka radi ko god šta hoće, mi nećemo podizati zidove. U kakvoj god situaciji bili držaćemo stvari pod kontroli. Nećemo da ubijamo nikoga, kako životinje, tako ni ljude. Neka se svi ograde žicama, Srbija neće nijedan metar podići", rekao je Vučić novinarima.

Kako je rekao, nije mogao "da dođe sebi sat vremena" kada je video srndaće uhvaćene u žici.

Neke zemlje, kako je primetio, zbog političke krize dižu zidove, ali Srbija nema nikakvu političku krizu, niti nameru bilo kada da podigne žice.

"Srbija će iduće godine da bude zemlja sa najviše izgrađenih kilometara autoputeva u ovom delu Evrope, a možda i celom kontinentu. Nama ti autoputevi idu ka Makedoniji i Bugarskoj. Zar za onda da dižem zidove", istakao je premijer.

Neki su govorili da su protiv podizanja zidova, a onda kada dođe teško vreme, ipak ih podignu, primetio je Vučić. Inače, kako je naveo, na osnovu izveštaja koji je dobio jutros, na teritoriji Srbije boravilo je 12.130 izbeglica.

Podsetivši da je preko Srbije išao najveći broj izbeglica, a da nije podignuta nikakva buka, dodao je: "Nije ispaljen nijedan suzavac u našoj zemlji, što pokazuje našu ozbiljnost, ljudskost i tolerantnost, kao i solidarnost".

Podsećamo, zagrebački "Jutarnji list" je ranije u toku dana objavio da je vlada Hrvatske spremna da gradi ogradu na granici sa Srbijom ukoliko propadne "Plan C" o tranzitu izbeglica prema Sloveniji.

To je potvrdila i hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, koja je rekla da Hrvatska ne želi da se to desi, kao i da to nije rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: