Podgorica: Suzavac kod Skupštine, ultimatum vladi

Nekoliko hiljada građana protestovalo je na Trgu republike u Podgorici protiv premijera Mila Đukanovića i vlade. Protest obeležili incidenti sa policijom.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.10.2015.

19:25

Default images
Foto: Beta, AP

Demonstranti su u blizini zgrade Skupštine kamenjem gađali policiju, a mediji prenose da je u masu bačen suzavac.

RTS takođe prenosi da su na zgradu vladajućeg DPS-a bačene kamenice, kao i da su na ulicama raspoređeni policijski kordoni.

Okupljeni su skandirali "gotov je". Demonstranti su prvo policajce nazivali "kerovima", a zatim bacali kamenice, suzavac u spreju i baklje na kordon policajaca, koji nisu reagovali.

Redari koje je angažovao Demokratski front (DF) pokušavali su da smire demonstrante i da ih spreče da priđu policiji. Kamenje koje su bacali povredilo je i neke od demonstranata.

Okupljeni su dali ultimatum da se do subote formira prelazna vlada. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić pozvao je okupljene da prošetaju Bulevarom do zgrade MUP-a, kako bi mirno izrazili nezadovoljstvo zbog jučerašnje reakcije policije, koja je prekinula proteste DF-a ispred zgrade parlamenta, koji su trajali 21 dan.

Kako prenosi RTCG, okupljeni su krenuli sa Trga repulike ka Ulici slobode. Oko vladinih institucija ima policajaca, ali prisustvo policije nije tako vidljivo kao prethodne večeri.

Kolonu demionstranata predvode čelnici Demokratskog fronta (DF), a demonstranti uzvikuju "gotov je", "Milo lopove", i policiju vređaju uzvicima "psi", "kerovi", "ubice", "ustaše" i ponavljaju uzvik "ostavke, ostavke".

Ispred zgrade MUP'a demonstrante je dočekao kordon policije, a situacija je u jednom trenutklu pretila da eskalira pošto su pristalice opozicije pokušale da preskoče zaštitnu ogradu, u čemu ih je sprečila policija.

Andrija Mandić je ispred zgrade ultimativno zatražio da vlada podnese ostavku i da se formira prelazna vlada. On je rekao da je rok do subote i da je to ultimativno, ili će se u subotu, kako je rekao, cela Crna Gora okupiti na protestu u Podgorici.

Mandić je na skupu rekao da je premijer Milo Đukanović oko 18.30 časova avionom napustio zemlju i zatražio da svi učesnici protesta budu mirni i da se ponašaju dostojanstveno.

DF je i sinoć organizovao okupljanje u Podgorici i tom prilikom je intervenisala policija jer su okupljeni građani polomili stakla na više izloga, bacali kamenice, suzavac i flaše prema policiji. Posle toga je policija, kako je saopšteno, u skladu sa zakonom upotrebila suzavac i gumene metke.

Takođe, policija je saopštila da je sinoć sprečila nasilan ulazak u zgradu Skupštine Crne Gore.

Policija je prethodno uklonila binu i šatore sa bulevara Svetog Petra Cetinjskog ispred parlamenta i prekinula proteste. Crnogorska policija saopštila je da je intervenisala protiv demonstaranata opozicionog Demokratskog fronta (DF), jer su pokušali da probiju policijski kordon i da nasilno uđu u skupštinu.

Lideri opozicije za večeras najavljuju nastavak protesta. Za to vreme predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog hapšenja dvojice novinara koji su izveštavali sa protesta u Podgorici.

Osim toga, predsednik Crne Gore Filip Vujanović pozvao je na poštovanje ustavnog poretka, javnog reda i mira i rešavanje političkih pitanja u državnim institucijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: