Palestina: Zid plača je deo džamije Al Aksa

Palestinci planiraju da na glasanje u Unesku sledeće sedmice podnesu novi predlog da se Zid plača proglasi delom džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2015.

19:05

Default images
foto: Getty Images

U predlogu se, između ostalog, navodi da je Zid plača, inače jevrejsko svetilište, deo te džamije, treće po značaju u islamu i osuđuje izraelska vlada zbog poziva građanima Jerusalima da nose oružje zbog najnovijeg talasa palestinskih napada nožem.

Predlog je podnet Izvršnom savetu Uneska, koji ima 58 zemalja članica, šest arapskih zemlja je podnelo predlog u ime Palestinaca: Alžir, Egipat, Kuvajt, Maroko,Tunis i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izraelski izvori, na koje se poziva novinski vebsajt "Ynet", navode da Palestinci simultano nastoje da se o predlogu raspravlja na plenumu Uneska, u kome su oni priznati kao država.

Izrael nastoji da za to vreme ubedi što je moguće više zemalja da se usprotive ili bar uzdrže od glasanja, ali se može očekivati da predlog bude prihvaćen zbog muslimanske i arapske većine.

Tiražni izraelski list "Jediot ahronot" došao je do predloga i objavio glavne tačke.

U njemu se podseća da Palestinci zovu Zid plača Burak plaza i iznosi palestinska tvrdnja da je poziv na nošenje oružja doveo do nastavka ciklusa nasilja i mnogobrojnih žrtava.

Navodi se da Palestinci traže osudu najnovijih akcija Izraela i izraelske vojske u Jerusalimu, koji nazivaju "okupiranim gradom Palestine" .

U dokumentu se poziva i na osudu Izraela zbog nastavka iskopavanja kraj Brda hrama u jerusalimskom starom gradu, gde se nalazi Al Aksa. Muslimani to mesto zovu Uzvišeno utočište.

Palestinci osuđuju izraelsko odbijanje da dopusti timovima za inspekciju Uneska da posete Brdo hrama, koje Jevreji tako zovu jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi.

Takođe se oštro osuđuje "izraelska agresija i nelegalne mere protiv slobode veroispovesti i pristupa muslimanima džamiji Al Akse i pokušaja Izraela da prekrši status kvo od 1967. godine".

Izrael se takođe optužuje da sprečava sveštenstvo, šeike i propovednike da priđu džamiji i da, uz to, izraelske bezbednosne snage hapse mnoge ljude u džamijama i upadaju u njih.

Osuđuju se i napadi desničarskih jevrejskih aktivista na Al Aksu, a Izrael, koji se označava okupatorskom silom se poziva da preduzme mere da spreči provokacije "koje narušavaju svetost džamija" i na kraj agresije koja potpaljuje napetost na tom mestu i među vernicima.

Palestinci takođe traže potvrdu i objavu da su Pećina patrijarha u Hebronu na Zapadnoj obali i Rahelina grobnica, koji su sveti i za Jevreje i za muslimane, deo Palestine.

Izraelski ambasador u Unesko Karmel Šama Hakoen odgovorila je da, dok se Jevreji masakriraju na putu do molitvi, Palestinci traže oštru osudu nasilja i mera koje navodno ometaju verske slobode Palestinaca.

"Palestinci dolivaju ulje na vatru huškanja i nastavka terora", rekla je ona, označivši lažnim tvrdnje Palestinaca protiv Izraela, posebno one u vezi s Brdom hrama i upozorivši da je to igranje s vatrom.

Ona je na prethodnoj konferenciji u Bonu sugerisala da se "palestinska kultura laži registruje kao nedodirvljivo svetsko nasleđe".

"Jevrejskii narod i Zid plača ( Zapadni zid kako ga zovu Jevreji) su jedno i šanse da ga Palestinci islamizuju su ste kao i šanse da se islamizuje jevrejski narod", rekla je ona, dodavši da će se "čak i ujutru posle glasanja izraelska zastava vijoriti nad zidom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: