Erdogan: Neiskrena EU se kasno probudila

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da se EU kasno probudila kada je u pitanju značaj njegove zemlje u prijemu talasa sirijskih izbeglica.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2015.

16:32

Default images
foto: Beta/AP

On je optužio je EU za neiskrenost u razgovorima oko ulaska njegove zemlje u EU uprkos nedavnim pomacima.

Lideri EU odobrili su juče akcioni plan kako bi se Turskoj pomoglo da suzbije priliv migranata, a zauzvrat će dobiti ustupke iz Brisela, uključujući lakše dobijanje viza.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon sastanka lidera EU da Unija razmatra finansijsku pomoć Turskoj od oko tri milijarde evra kako bi joj pomogli da zadrži sirijske izbeglice na svom tlu i odvrati ih od odlaska u Evropu.

Ona je dodala da su se lideri dogovorili da revitalizuju proces prijema Turske u EU i otvore nova poglavlja u pregovorima, ali bez odluke o tome koja će poglavlja to biti, preneo je Rojters.

Merkelova je u četvrtak rekla da Evropa mora sarađivati s Turskom koja je odigrala ključnu ulogu, jer je primila gotovo dva miliona Sirijaca i najveći je putni pravac za migrante koji idu u Evropu.

Portparol turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) Omer Čelik rekao je danas da još nije postignut zaključni dogovor o mogućih tri milijarde evra EU pomoći Turskoj i da se razgovori o akcionom planu nastavljaju.

Erdogan je rekao da je ključna uloga njegove zemlje u rešavanju izbegličke krize ojačala poziciju Turske kada je u pitanju njeno pristupanje EU.

"Zapad i Evropa se po pitanju bezbednosti i stabilnosti oslanjanju na našu bezbednost i stabilnost. Oni su to sada prihvatili. U razgovorima koje sam prošle sedmice vodio u Briselu, oni su prihvatili sve to. Ništa od toga se ne može dešavati bez Turske. Ako je to tako, zašto nas ne prime u EU. Problem je jasan ali oni nisu otvoreni", rekao je Erdogan.

On je rekao da je Turska na rešavanje izbegličke krize do sada potrošila osam milijardi dolara a da su od svetske zajednice do sada primili pomoć u iznosu od 417 milionara dolara i podsetio da se u Turskoj nalazi 2,2 miliona Sirijaca i 300.000 Iračana.

Čelik je rekao da su migrantska kriza i pregovori o ulasku Turske u EU dve odvojene stvari i da članstvo u EU ne bi trebalo da bude "pitanje političkog podmićivanja".

EU je Turskoj ponudila moguće i tri milijarde evra pomoći i mogućnost liberalizacije viznog režima, kao i ubrzavanje pristupnih razgovora, a da zauzvrat pomogne u rešavanju velikog priliva migranata u Evropu, preneo je Rojters.

Za mnoge Turke, pitanje putovanja u Evropu bez viza daleko je važnije od samog članstva u EU, navodi britanska agencija.

Nemačka kancelarka Merkelova u nedelju putuje u Ankaru, gde će razgovarati s predsednikom Turske Reddzepom Tajipom Erdoganom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: