Kriza u Prištini sve dublja, opet suzavac u sali

Skupština Kosova ponovo je ispražnjena nakon što su u sali tokom sednice pripadnici opozicije bacili suzavac.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2015.

10:28

Default images
Foto: Tanjug

Svi poslanici su napustili salu, a prištinski mediji ističu da je suzavac unet u zgradu uprkos pojačanim merama obezbeđenja.

Pre nego što su bacili suzavac, poslanici opozicije su opstruirali rad skupštine i onemogućavali predsedavajućem da govori. Nakon incidenta, sazvana je vanredna sednica na kojoj će se odlučiti o daljem radu kosovskog parlamenta.

Kako navode prištinski mediji, suzavac je bacio poslanik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Faton Topali.

Posle prekida sednice šef poslanika Samoopredeljenja Glauf Konjufca izjavio je da je policija pomogla njegovim kolegama da unesu suzavac u salu Skupštine Kosova.

Poslanik Samoopredeljenja Iljir Deda koji ne podržava akcije pokreta kojem pripada izjavio je da je izlazak iz te situacije referendum, jer posle svega nema mogućnosti dogovora između vlasti i opozicije.
Foto: Tanjug
Poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi je van zgrade Skupštine, gde se pridružio aktivistima pokreta koji su ga dočekali skandiranjem, izjavio da nema mesta za dalji nastavak rada Skupštine Kosova.

Mediji javljaju da je ambasada SAD u Prištini upozorila državljane svoje zemlje, ali i građane Kosova da izbegavaju izlazak na trg Majke Tereze, pošto je tu najavljeno održavanje protesta.
Foto: Tanjug
Ovo je još samo jedan u nizu incidenata u kosovskom parlamentu, kojima je kulminirala duboka politička kriza u Prištini.

Kosovski premijer Isa Mustafa je u više navrata gađan jajima, a kada je uhapšen bivši lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje, kriza se prelila na ulice Prištine gde je u ponedeljak uveče došlo do nereda.
Foto: Tanjug
Pokret Samoopredeljenje i drugi predstavnici opozicije su prethodnih dana najavljivali još radikalnije delovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: