"Obaveštajni podaci - napad u Ankari zbog Sirije?"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska dobila obaveštajne podatke koji ukazuju da je napad u Ankari možda povezan sa Sirijom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

20:46

Default images
Foto: Beta, AP

"Postoji obaveštajni podaci da napad ima svoje korene u Siriji", rekao je Erdogan novinarima u Ankari.

Erdogan je dodao da zvanična Ankari "vaga" sve opcije u potrazi za krivcima, uključujući džihadiste Islamske države (ID) i zabranjenu Kurdistansku radničku partiju, prenela je agencija AFP.

Rojters navodi da turski istražitelji veruju da ćelija ID iz jugoistočnog turskog grada Adijamana, za koju se smatra da stoji iza prethodnih napada u zemlji i možda izvršila dvostruki samoubilački bombaški napad u Ankari kada je ubijeno 97 ljudi i preko 200 je ranjeno.

Tursko Udruženje za ljudska prava je saopštilo da se nekoliko porodica iz tog grada obratilo vlastima proteklih godina izražavajući zabrinutost da su se njihovi sinovi pridružili ID u Siriji, a da nije postojala odgovarajuća istraga o tome.

AFP navodi da je Erdogan potvrdio danas da je došlo do bezbednosnih nedostataka vezano za najteži napad u novojoj turskoj istoriji koji je tokom vikenda bio u Ankari i da će njegov značaj biti razjašnjen tokom istrage.

"Nesumnjivo da je bilo grešaka, nedostataka na nekim mestima. Koje dimenzije. Ovo će se razjasniti posle istrage", rekao je Erdogan novinarima u Ankari.

Turski predsednik je naložio Državnom nadzornom odboru (DDK) da sprovede odvojenu, specijalnu, istragu o bombaškom napadu u Ankari.

"Naredio sam Državnom nadzornom odboru da preduzme sveobuhvatan ispitivanje i istragu da obradi ovo pitanje iz drugačije perspektive", rekao je Erdogan novinarima u Ankari.

DDK je inspekcijski organ vezan za turskog predsednika i njegova istraga će se vodi paralelno sa policijom i istragom tuzilaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: