Jacenjuk: Obaranje MH17 planirana operacija Rusije

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk okrivio je rusku službu bezbednosti za obaranje malezijskog "boinga 777" na letu MH17, nad proruskom teritorijom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

15:27

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"Ja lično ne sumnjam da je to bila planirana operacija ruske specijalne službe, čiji je cilj bio obaranje civilnog aviona", rekao je Jacenjuk, tokom video-konferencijskog sastanka vlade, preneo je AFP.

Holandski Odbor za bezbednost je saopštio da je avion na letu MH17 uništila raketa iz sistema BUK ispaljena sa zemlje. Šef Odbora Tjibe Justra je rekao da je time odbacio spekulacije da je avion sa 298 putnika i članova posade pao pošto je bio pogođen projektilom iz vojnog aviona.

Prema danas objavljenim rezultatima istrage ruskog koncerna "Almaz - Antej" za prozvodnju protivvazdušnog raketnog sistema BUK, "boing-777" kompanije "Malezija erlajnz" oboren je 17. jula 2014. godine nad Ukrajinom sa teritorije koju su tada kontrolisale ukrajinske snage bezbednosti, prenele su ruske agencije.

Na pres konferenciji u Moskvi predstavnici tog koncerna saopštili su rezultate sopstvene istrage, po kojima su u potpunosti opovrgnuti i zaključci holandske komisije o vrsti rakete kojom je mogao biti oboren avion.

Nalazi će verovatno pogoršati napetosti izmedu Rusije i Zapada, kao što su zategnuti odnosi i u vezi sa sukobom u Ukrajini i ulaskom Rusije u rat u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: