"Nema sumnje da oružje SAD stiže do terorista"

Rusija nema nikakve sumnje da oružje i municija kojim SAD snabdevaju sirijsku umerenu opoziciju, stižu na kraju do terorista, izjavio je Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

13:44

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Nema nikave sumnje da bar većina tog oružja dospe u ruke terorista, kazao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal NTV.

"Ova činjenica izaziva zabrinutost u SAD, gde ljudi u Kongresu počinju da postavljaju pitanja o prethodnim pokušajima podrške umerenoj opoziciji", naveo je Lavrov.

Ranije danas, Pentagon je saopštio da su američki transprotni avioni, izbacili u Siriji prvu količinu municije za opozicionu borbu protiv terorističke grupe Islamska država (ID), prenosi TAS.

ID je zabranjena u Rusiji. U 2013. i 2014. godini, bila je poznata pod nazivom Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i operisala je uglavnom u Iraku i Siriji. U junu 2014. ID je najavila osnivanje islamskog kalifata, na okupiranim teritorijama i smanjla svoje ime na ID.

Prema podacima obaveštajne agencije CIA, ekstremistička grupa ima oko 30.000 članova, dok iračke vlasti tvrde da organizacija raspolaže sa 200.000 naoružanih ljudi.

Među njima su građani iz 80 zemalja, uključjući Francusku, Veliku Britaniju, Nemačku, Maroko, Saudijsku Arabiju, SAD, Kanadu, Rusiju i druge zemlje Zajednice nezavisnih država.

ID navodno kontroliše 40 odsto teritorije Iraka i 50 odsto teritorije Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: