Izrael: Eskalacija nasilja i strah od krvoprolića

Nasilje između Izraelaca i Palestinaca dramatično je eskaliralo danas višestrukim napadima u Jerusalimu i Ranani, u centralnom delu zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

09:56

Default images

U napadima je najmanje troje Izraelaca poginulo, a više od 20 ih je ranjeno, kako navode izraelski mediji.

Dva Palestinca ušla su autubus u Jerusalimu i počela da pucaju i napadaju nožem putnike, dok je još jedan napadač u drugom delu grada uleteo automobilom u autobusku stanicu, a zatim izašao iz vozila i počeo da bode prolaznike nožem, javlja AP.

Izraelski mediji navode da su ubijena dva Izraelca i jedan napadač, a drugog su savladali putnici. Očevici su rekli da je jedan od " terorista pokušao da preuzme kontrolu nad autobusom i spreči ljude da izađu".

Gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat je na poprištu drugog napada pozvao vladu da zatvori Zapadnu obalu i određene arapske kvartove u istočnom Jerusalimu ne bi li se zaustavio talas napada u gradu.

"Ne bismo im smeli dopustiti da uđu ...životi građana Jerusalima su važniji od svega drugog," rekao je Barkat.

Današnji napadi u Jeruslimu uz još dva napada nožem u Ranani, gde je petoro ljudi ranjeno, su najozbiljnije nasilje od početka najnovije napetosti pre mesec dana.

Dogodili su se u vreme kada nema izgleda za mir, jer su mirovni pregovori doživeli krah još u aprilu prošle godine.

Izraelci su u panici i strahuju da su na početku novog talasa krvoprolića.

Kasnije danas je jedan Jevrejin na severu u Kirjat Ati napao nožem drugog izraelskog Jevrejina, očito misleći da je izraelski Arapin, jer izgleda kao da je sa Mediterana, kako je naveo izraelski list "Haarec".

Policija je danas zatvorila velike autoputeve koji vode u i iz Jerusalima, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu je zakazao hitan sastanak bezbednosnog kabineta s ciljem da policija predstavi plan za zaustavljanje nasilja.

Portparolka policije Luba Samri je rekla da ministar unutrašnje bezbednosti Gilad Erdan razmatra da li da se zatvore arapski kvartovi u istočnom Jerusalimu odakle su došli mnogi napadači i da se olakša dobijanje dozvole za nošenje oružja.

Od početka jevrejske Nove godine sedam Izraelaca je ubijeno i desetine ih je ranjeno u oružanim i napadima nožem i kamenicama. Za to vreme je poginulo 27 Palestinaca od izraelske vatre, uključujući 11 napadača, a ostali u sukobima s izraelskom vojskom. Stotine Palestinaca je ranjeno u takvim sukobima na Zapadnoj obali. Sukobi su se tokom vikenda proširili i na granicu s Pojasom Gaze.

Danas je tamo stotine Palestinaca protestovalo blizu bezbednosne ograde prema Izraelu, nedalako od graničnog prelaza Erez. U sličnom incidentu u ponedeljak oko 20 stanovnika Gaze je prešlo u Izrael, odakle je oterano posle sat i po.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: