Istorijski dan – Iran usvojio nuklearni sporazum

Iranski parlament je usvojio istorijski nuklearni sporazum postignut sa svetskim silama, čime je okončana debata o tom dokumentu i popločan put primeni.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

08:42

Default images
Thinkstock

Za sporazum je glasao 161 poslanik iranskog parlamenta, protiv je bilo 59 poslanika, dok ih 13 nije glasalo, objavila je iranska novinska agencija IRNA, a preneo britanski Bi-Bi-Si.

Parlament je, međutim, takođe izglasao da će inspektori međunarodne zajednice imati samo ogrančeni pristup vojnim lokacijama u Iranu.

Sporazum koji je 14. jula, nakon višegodišnjih pregovora, postignut između zvaničnog Teherana i predstavnika šest svetskih sila predviđa ukidanje sankcija Iranu u zamenu za ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je između 2006. i 2015. usvojio sedam rezolucija kojima se od Teherana traži da prestane da proizvodi obogaćeni uranijum, koji može da se koristi za civilne potrebe, ali i za proizvodnju nuklearnih bombi.

Iran tvrdi da je njihov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, odnosno da služi proizvodnji električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: