Hapšenje Kurtija i protesti dižu tenzije na Kosovu

Hapšenje osnivača pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koji se zalaže za suspenziju briselskog sporazuma o formiranju ZSO, podiglo je tenzije na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

14:41

Default images
Foto: Tanjug

Kurti je priveden sinoć i nakon samo nekoliko sati pušten, a za to vreme njegove pristalice su demonstrirale ispred zgrade policije koju su gađali kamenjem i drugim čvrstim predmetima.

U demonstracijama je povređeno 15 osoba, 14 policijaca, od kojih su trojica u teškom stanju i jedan građanin

. Demonstranti su zapalili jedan automobil, a više ih je oštećeno. Materijalna šteta je velika.

Pokret Samoopredeljenje kaže da kosovska policija i dalje drži u pritvoru aktiviste tog pokreta i nekolicinu građana među kojima su i Ili Hodža, Uran Hasani i Premton Ibrdema, objavio je portal Kosovapress.

"Njihovo dalje zadržavanje u pritvoru održava tenzije. Tražimo njihovo momentalno oslobađanje", navodi se u saopštenju Samoopredeljenja, preneli su prištinski medija.

Deo tih medija piše da su demonstranti noćas u Prištini za sobom ostavili "bojno polje", a deo, pak, da su te demonstracije bile "mera potencijalnih protesta".

Samoopredeljenje se najglasnije protivi formiranju Zajednice srpskih opština, što je predviđeno briselskim sporazumima, i sa predstavnicima još dve opozicione partije od Mustafe traži da povuče potpis sa tih dokumenata ili da podnese ostavku.

Tri opozicone stranke, koje se protive formiranju ZSO i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom, duže vreme prete protestima protiv vlasti. Oni su u više navrata blokirali rad parlamenta, koji bi trebalo da potvrdi briselske sporazume potpisane krajem avgusta.

Kurti je uhapšen samo nekoliko dana pošto je u kosovskom parlamentu, tokom sednice, aktivirao suzavac, a njegove pristalice su pozvane na protest.

Konflikt je okončan tako što je Kurti pušten, a okupljenoj masi je rekao da će protesti biti nastavljeni ne samo protiv vlade, već i protiv policije.

Dnevik "Zeri" piše da je hapšenje Kurtija "mera potencijalnih nemira".

"Trebalo je da se dogodi samo jedan mali alarm 'Samoopredeljenja' kada je njihov lider Kurti uhapšen da stotine demonstranata blokiraju policijsku stanicu u Prištini", navodi list i dodaje da je bilans sinoćnih nemira 14 povređenih policajaca, nekoliko uhapšenih i povređenih demonstranata.

I dnevnik "Kosova sot" piše o ovom incidentu i navodi da je Priština sinoć bila u haosu nakon hapšenja Kurtija. Navodi i da je Kurti policijskim zvanicnicima rekao da su ga tom prilikom tretirali kao kriminalca a ne kao poslanika.

Mediji su preneli i reagovanje opozicionog lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je hapšenje Kurtija okarakterisao kao "političko kidnapovanje" i zahtevao od organa reda da bivšeg lidera Samoopredeljenja i poslanika puste na slobodu.

I lider Inicijative za Kosovo, treće opozicione parlamentarne partije koja se protivi briselskim sporazumima, Fatmir Ljimaj rekao da ovakvo ponašanje vlasti govori da je ona u stanju da gazi sve samo da bi ostala na vlasti.

Kosovski premijer Isa Mustafa je, nakon sinoćnjih protesta zbog hapšenja Kurtija, poručio da je nasilje kao političko sredstvo neprihvatljivo.

"Želim da sa vama podelim žaljenje zbog sinoćnjih događanja u Prištini. Takva vest me tera da se osećam loše", napisao je Mustafa na svom Fejsbuk profilu.

Mustafa, koji je proteklih nedelja bio česta meta napada pripadnika pokreta Samoopredeljanja, želi da veruje da pravosudni i organi reda rade u skladu sa Ustavom i zakonima i sa odmerenošću koju zahteva situacija u kojoj se nalazi Kosovo.

"Želim da verujem da na isti način treba da reaguju i oni koji se ne slažu sa odlukama pravosudnih organa kao i organa reda. Posebno ovih dana kada je pred nama potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji priključivanju sa Evropskom unijom i ispunjavanjem kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, moramo da se ponašamo odgovorno i u skladu sa zakonskim normama u interesu stabilnosti", napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Haradinajeva ABK smatra i da je Kurtijevo skandalozno hapšenje smišljeno i predstavlja pokušaj vlasti da skrene pažnju javnog mnjenja sa dva, kako navode, antidržavna sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom.

Način na koji je Kurti sinoć uhapšen, demonstracije i na desetine ranjenih policajaca i građana je nedopustivo, smatraju u ABK, prenela je prištinska Koha ditore.

Za hapšenje Kurtija su, kažu iz ABK, odgovorni generalni direktor policije Špend Madžuni i ministar unutrasnjih poslova Skender Hiseni.

"Prvi korak za prevazilaženje ovog događaja bez presedana je njihova ostavka", naglašava se u saopštenju te stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: