"Memorandum o razgraničenju, pa o Parku mira"

Radovi na mostu na Ibru koji Mitrovicu deli na severni i južni deo ne mogu da počnu dok ne bude potpisan memorandum o razgraničenju te dve opštine.

Izvor: Beta

Utorak, 13.10.2015.

13:42

Default images
foto: Tanjug

"Sporazum potpisan 25. avgusta u Briselu predviđa da se prvo potpiše memorandum o razgraničenju severne i južne Mitrovice, pa tek da nakon toga krenu aktivnost oko revitalizacije mosta", precizirao je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić u izjavi za agenciju Beta.

Rakić je dodao da je rok za potpisivanje memoranduma za razgraničenje opština istekao pre tri dana i da radovi na revitalizaciji mosta ne mogu početi, kako je najavljivano 15. oktobra, jer u sporazumu piše da taj dokument treba da bude potpisan 10. oktobra.

Rakić nije mogao da precizira kada bi moglo da dođe do poptisivanja memoranduma, jer, kako je rekao obe strane, učesnice briselskog dijaloga treba da se usaglase oko njegovog teksta.

U Zaključcima Radne grupe za slobodu kretanja/most koje je objavila Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi se da su obe strane od EU "zatražile da revitalizuje most i njegovo okruženje u skladu sa preporukama tehničke procene i na osnovu arhitektonskog projekta od 29. juna 2015. godine".Izvođač radova će 15. oktobra 2015. godine zatvoriti obe strane mosta nepokretnim bankinama i građevinskim ogradama, a dok traju radovi pristup građevinskoj lokaciji biće omogućen južnim putem.

U skladu sa istim rasporedom, Opština će preurediti glavnu ulicu Kralja Petra i do leta je pretvoriti u pešačku zonu.

"Radna grupa će zajedno sa oba gradonačelnika tokom procesa revitalizacije redovno pratiti i preispitivati preovlađujuće političke i bezbednosne uslove u opštinama", predviđeno je sporazumom.

Do 10. oktobra 2015. godine, zaključuje se, biće rešeno pitanje mapa administrativnih linija katastarskih oblasti u Suvom Dolu i Brđanima putem Memoranduma o razumevanju o planovima razvoja opština, Opštinske mape zoniranja i detaljnog Regulatornog plana između relevantnih ministarstava i dveju opšština.

Most na Ibru bio je od 2011. godine zatvoren za saobraćaj. Barikada na tom mostu, bila je jedna od najvećih na severu Kosova koju su Srbi podigli da bi se usprotivili prisustvu kosovskih institucija.

Barikada je postavljena između ostalog i zato što je most bio poprište na stotine sukoba i incidenata između Srba i Albanaca. U junu 2014. godine barikada je uklonjena, a predstavnici lokalnih vlasti severne Mitrovice i Kancelarije za Kosovo i Metohiju su na tom mestu, par sati kasnije, podigli Park mira. Saobraćaj između severnog, većinski srpskog, i južnog albanskog dela grada bez obzira na barikade odvijao se nesmetano preko druga dva mosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: