"Papa ne želi hrišćansku neslogu zbog Stepinca"

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da je papa Franja rekao da njegova želja nije da dođe do neslaganja u hrišćanstvu zbog kanonizacije kardinala Stepinca.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

23:48

Default images
Foto: Beta

Nikolić je za "Blic" naveo da je tendencija da se hrvatski kardinal Stepinac proglasi za sveca bila važan deo razgovora sa papom.

"Izložio sam svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog sveštenstva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i na teret stavio, ako ne direktno učestvovanje u zločinima, ono makar ćutanje pred onim što se dešavalo", istakao je Nikolić.

Osim toga, on dodaje da je pobrojao i druge katoličke sveštenike koji su tokom Drugog svetskog rata bili umešani u zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Kako kaže, zahvalan je što je papa u rešavanje isključivo pitanja katoličke crkve (proglašavanje Stepinca za sveca) odlučio da formira zajedničku komisiju sa Srpskom pravoslavnom crkvom

"To je sadržaj razgovora zbog koga će poneko u Hrvatskoj da se naljuti, a u Srbiji će neki o tome govoriti sa omalovažavanjem", rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da je njegov stav o papinom odnosu prema SPC i nepriznavanju Kosova pozitivan i da vreuje da su danas saradnja i sloga neophodne među hrišćanima.

Prema ranijim najavama kardinal Stepinac trebalo je da bude kanonizovan do kraja 2015. godine.

Beatifikacije i kanonizacije su isključivo interne stvari Rimokatoličke Crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: