Šta kaže EU - kako se zove dijalog?

Kao što je TV B92 pitala Majkla Davenporta ko su strane u dijalogu, Beograd i Priština, ili Kosovo i Srbija, pokušali smo da dobijemo odgovor i u sedištu EU.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

19:19

Default images

Veče od kog se mnogo očekuje, zajednička večera Aleksandra Vučića, Ise Mustafe i Frederike Mogerini. Šta će biti na stolu?

Preporuka Evropske komisije i Evropske diplomatske službe da se otvori poglavlje 35 je ono što je Srbija čekala. To je dobra vest, jer je poglavlje 35 bilo jedan od preduslova za otpočinjanje pregovora sa EU.

Ovim predlogom, koji se trenutno nalazi pred zemljama članicama i oko kojeg se oni raspravljaju, Evropska komisija i Evropska diplomatska služba dale su zeleno svetlo za pregovore sa EU.

Tim predlogom, Evropska komisija i Federika Mogerini dali su svoju ocenu onoga što je postignuto i onoga što tek treba da se impeementira.

Međutim, tu postoji i ono za šta Beograd smatra da se EU pomerila iz statusa neutralnosti.

Novinarka B92 ističe da je u današnjim razgovorima EU ostala pri tome da je ona neutralna i da ne zalazi u rasprave koje se dešavaju u, kako kažu, „Srbiji i na Kosovu“.

Na pitanje koliko su zadovoljni time što je do sada urađeno, recimo o ZSO, iz Evropske komisije nije bilo konkretnog odgovora, niti kritike ni jedne ni druge, ali su istakli da EU uvek očekuje više.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da kada je reč o ulasku Kosova u Unesko, to je odluka zemalja članica, a ne EU.

„Ono što vam ja mogu reći oko poglavlja 35 je da je u skladu sa pregovaračkim okvirom za pristupne pregovore sa Srbijom“, navodi Maja Kocijančič.

„Za nas postoji samo jedna definicija dijaloga i jasna je“, dodala je Maja Kocijančič.

Na pitanje novinara koja je to definicija odgovorila je: „tT je dijalog koji pratite već godinama, to je ovaj isti dijalog“, nakon čega je usledilo pitanje da li je to dijalog Beograda i Priština ili Srbije i Kosova.

„Mislim, slušajte, vi znate šta je dijalog, za nas je samo jedan dijalog i samo jedna visoka predstavnica“, rekla je Kocijančičeva, ne odgovarajući direktno na pitanje.

Posle toga je usledilo novo pitanje, „kako se dijalog formalno zove u EU“, na šta je odgovorila: „Možete to proveriti u svim dokumentima.

Za to vreme iz Vlade Srbije poručuju koje su crvene linije koje se neće prelaziti. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da Beograd želi razgovor sa Prištinom, ali do nivoa do kog se štiti interes Srba i Srbije i dok se Srbija ne ponižava.

"Vlada Srbije bila je jasna, borićemo se za zaštitu nacionalnih interesa. Premijer, koji će najverovatnije prisustvovati razgovoru, odrediće ton dijaloga", rekao je Stefanović na pitanje novinara o očekivanjima u nastavku dijaloga Beograd - Priština u Briselu.

Političari sa Kosova kažu da su razgovori analiza primene Briselskog sporazuma, ali u opoziciji očekuju dodatni pritisak na Vučića

„Očekujem i dalje popuštanje Srbije, dalji pristanak na sve što traže Albanci. Mi Srbi na Kosovu i Metohiji ne možemo ništa dobro očekivati, ništa dobro nam ne može doneti“, kaže Goran Bogdanović iz SDS-a.

Sa druge strane, Krstimir Pantić kaže da je evidentno da albanska strana odbija da ispuni svoj deo sporazuma.

„Tu pre svega mislim na ZSO i očekujem da će predsednik vlade Aleksandar Vučić to pitanje pokrenuti na samom početku razgovora“, kaže Pantić.

Nezadovoljstvo Beograda primenom dogovorenog svakako će se naći na dnevnom redu, kako je već najavljeno iz delegacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: