"Koja je svrha stadiona od 150 miliona evra?"

Poslanici DS i NS Aleksandra Jerkov i Zoran Živković upitali su premijera Aleksandra Vučića koja je svrha izgradnje nacionalnog stadiona od 150 miliona evra.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

11:57

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Premijer treba da objasni roditeljima koji mole da se njihova deca leče putem sms poruka kako to Srbija ima 150 miliona evra za stadion", rekla je Aleksandra Jerkov novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je navela da je Vučić u prošlosti pokazao da ne govori istinu kada je reč o platama i penzijama i dodala da ga i Međunarodni monetarni fond i Narodna banka Srbije demantuju u tome "koliko nam dobro ide".

Predsednik Nove stranke Zoran Živković upitao je koja je namena izgradnje nacionalnog stadiona.

"Poslednji put je neko nacionalni stadion pravio u vreme Staljina, sad verovatno postoji stadion u Severnoj Koreji, ali ni u jednoj normalnoj zemlji takav stadion ne postoji", rekao je Živković i dodao da je vrlo lako da se neki od postojećih stadiona podigne na nivo za fudbalsku reprezentaciju Srbije.

On je izjavu Vučića da će Vlada Srbije okrečiti škole i bolnice ocenio kao "strašnu".

"To je ponuda građanima Srbije u 21. veku, to je strašno", dodao je Živković.

Poslanici o gubicima Železare, žrtvama komunizma...

Skupština Srbije nastavila je danas rad, a poslanici su na početku sednice iskoristili pravo da od predstavnika vlasti zatraže određene informacije.

Demokrate su tražile podatke o mesečnim gubicima Železare Smederevo, a SPO o masovnim grobnicama sa žrtvama komunističkog režima.

Šef poslanika DS Borislav Stefanović upitao je koliki je mesečni gubitak Železare Smederevo i kada će biti objavljen ugovor o angažovanju profesionalnog menadžmenta, a osvrnuo se i na ekološko stanje u Boru, pitajući zašto je otvorena nova topionica kada RTB Bor i dalje zagađuje taj grad.

"U Boru se održavaju građanski protesti zbog zagađenja, oni nisu politički, već su to protesti očajnih građana. Oni nisu usmereni protiv RTB Bora, već protiv onih koji su potrošili više od 300 milona evra narodnih para, a da nisu rešili taj problem", rekao je Stefanović.

On je na adresu Vlade Srbije poslao i pitanje zašto pokušava da proda u novembru kompaniju Telekom Srbija i da li je svesna šta će to značiti za građane i BDP, ali i kada će rešiti problem smanjenih plata i penzija.

"Pokazalo se da imamo za stadion 150 miliona evra, da li penzioneri plaćaju nacionalni stadion", rekao je Stefanović, koji je za ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića imao pitanje kada će biti rešen bar jedan od napada na članove DS.

Za poslanika SPO Aleksandra Čotrića važna tema je obeležavanje masovnih grobnica koje su nastale na kraju Drugog svetskog rata i posle njega, navodeći da je nadležna komisija popisala 66.000 žrtava komunističkog režima, a da se pretpostavlja da je njihov broj neuporedivo veći i da možda prelazi i 100.000.

Uz napomenu da je locirano oko 215 masovnih grobnica i da su do sada ekshumacije izvršene samo u dve, Čotrić je od Ministarstva pravde zatražio informaciju kada će one biti obeležene na dostojanstven i odgovarajući način, uz table na kojima bi pisalo ko je tu sahranjen i ko je bio egzekutor.

Naprednjak Marko Atlagić govorio je o egzodusu srpskog naroda iz Krajine, da su Hrvati tada uzurpirali najmanje 35.000 stanova Srba, ali da je bilo i Srba koji su uzurpirali hrvatske stanove, navodeći primer poslanika Pokreta za preokret Janka Veselinovića.

On je upitao da li je tačno da je Veselinović, nekadašnji poslanik DS i SDS, kako tvrdi, "uzurpirao" stan od 26 metara kvadratnih u Obrovcu, gde je smeštena Udruga za povijest i saradnja, a u stvari je koristi leti kao vikendicu, te da li dobija novčanu naknadu kao politički partner HDZ.

Poslanik SDS Blagoje Bradić upitao je potpredsednicu Vlade Srbije i ministarku građevine, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović kada će biti izmeštena pruga iz centra Niša, budući da je za vreme prethodne vlasti urađen idejni projekat u vrednosti od 1,5 miliona evra i da se ušlo u eksproprijaciju, a da je od 2012. godine sve zamrlo.

Poslanici LSV govorili su o sudbini imovine i radnika kulske fabrike “Kulski štofovi”, koja je od jula 2010. godine u stečaju.

Poslanici su rad nastavili objedinjenim načelnim pretresom o izmenama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, Predlogu zakona o uslovima za upućivanja zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, kao i o potvrđivanju Konvencije o nadležnosti, merodavnom pravu, priznanju i izvršenju odluka i saradnji u materiji roditeljske odgovornosti i mera za zaštitu dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: