"Srbiju čudi pristup partnera sa Zapada"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da za Srbiju neće biti prihvatljivo ako ne bude promenjena pregovaračka platforma EU za poglavlje 35.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

09:25

Default images
foto: Beta

Ono se odnosi na nastavak dijaloga Prištine i Beograda, primenu Briselskog sporazuma i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Svi dobro znaju dokle Srbija može da ide. Srbija može da ide do one linije statusne neutralnosti. Jasno je rečeno da ništa što nije dogovoreno u Briselu neće moći da bude u pregovaračkoj platformi. Na sreću, tu je i pet zemalja koje nisu priznale Kosovo", rekao je Dačić za RTS.

On je rekao da formalno procedura dozvoljava da se o platformi EU izjasne države članice, ali da je sasvim izvesno da će biti izvesnih promena tog teksta, i da o njemu treba da se izjasni Evropski savet i zemlje članice do decembra.

Dačić je kazao da Srbiju čudi pristup zemalja i partnera sa Zapada koji menjaju tekst pregovaračke platforme bez informisanja Srbije.

"Mi ne moramo da se slažemo oko svega, ali pristup mora da bude prijateljski i partnerski i to je ono što mi zameramo zemljama sa zapada koje su priznale Kosovo, zato što ne rade uz dogovor i saglasnost sa Srbijom", naveo je Dačić.

Na pitanje da li novi predlog platforme za pregovore otvara put Kosova ka članstvu UN, Dačić je rekao da to nije moguće, jer je za punopravno članstvo potrebna odluka SB, gde postoji institut veta.

"Da toga nije verovatno bi to bio sledeći korak", kazao je Dačić.

Upitan u kojoj bi još međunarodnoj organizaciji Kosovo moglo da zatraži članstvo Dačić je kazao da bi to mogao biti Savet Evrope, ali da to nije jednostavno, kao što ni Generalna konferencija o Unesko neće biti jednostavna, jer je potrebna saglasnost dve trećine članica.

Kada je reč o održavanju izbora u Srbiji Dačić je rekao da od premijera Srbije zavisi da li će ih biti, a da se on lično principijelno već godinama zalaže da se zemlja uvede u redovne izborne cikluse.

"S druge strane ta politčka nestabilnost može da bude razlog za izbore, ali i razni pritisci koji se mogu vršiti na našu zemlju spolja. Gde Vlada ili premijer traži jedno izjašnjavanje naroda o načinu na koji Srbija pokušava da reši sve te probleme", kazao Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: