"U Slavonskom Brodu se gradi tranzitni kamp"

Hrvatski ministar policije Ranko Ostojić potvrdio je da se u Slavonskom Brodu gradi tranzitni centar za izbeglice i istakao da nema ilegalnih prelaza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2015.

23:17

Default images
Foto: Beta/HINA

Ostojić je u razgovoru za Dnevnik RTL potvrdio da se u skladištu INA-e u industrijskoj zoni u Slavonskom Brodu gradi novi tranzitni kamp u koji će stizati izbeglice iz Tovarnika.

"Dolaze zimski uslovi i radi humanijeg odnosa prema tim ljudima, bez obzira što čekaju samo između tri i šest sati na transport, potrebno je preduzeti mere, da ni ta tri sata ne budu smrzavanje", objasnio je Ostojić u razgovoru za Dnevnik RTL.

Kao prednosti kampa u Slavonskom Brodu, naveo je čvrste objekte i železnički kolosek u samom kampu koji će, kako je rekao, olakšati transport izbeglica i osigurati da zbog njih lokalna zajednica ne trpi.

"Znači, direktno sa granice u kamp, registracija, smeštaj, pomoć u svemu što je potrebno, eventualno medicinska pomoć i nakon toga tranzitiranje prema Šengenu", dodao je Ostojić.

Ostojić je rekao i da će izvesno vreme postojati kampovi paralelno u Opatovcu i Slavonskom Brodu.

"Ovime činimo dalji korak, a to je da se u ovih par sati koje su kod nas ne moraju smrrzavati, da ne rizikujemo živote malih beba i dece", naglasio je on.

Ostojić ne očekuje da će transport do Slavonskog Broda značajno produžiti boravak izbeglica u Hrvatskoj, a naveo je da je do danas u 15 sati u Hrvatsku ušlo 162.000 izbeglica, a 160.000 ih je napustilo zemlju.

Na upozorenja predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da Hrvatska mora kontrolisati svoje granice, a izbeglice propuštati samo preko zvaničnih graničnih prelaza, Ostojić je rekao da "hrvatska policija apsolutno kontroliše i nadzire hrvatsku granicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: