"Hrvatska ima nedefinisanu spoljnu politiku"

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je da Hrvatska trenutno ima nedefinisanu spoljnu politiku, a ne dve spoljne politike.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2015.

00:49

Default images
Foto: Beta/AP

Ona je naglasila da neće učestvovati u takvoj spoljnoj politici ako je ona sukobljavanje sa susednim državama.

Sadašnju spoljnu politiku Hrvatske predsednica je tako ocenila u intervjuu koji je večeras dala za RTL-televiziju, odgovarajući na pitanje ima li Hrvatska u ovome trenutku dve spoljne politike - jednu premijera Zorana Milanovića i jednu predsednice Republike, i je li to loše za Hrvatsku da se tako predstavlja prema spolja.

"Ne bih rekla da imamo dve spoljne politike, mislim da trenutno imamo nedefinisanu spoljnu politiku, i to ponavljam od samoga početka, pre nego što sam uopšte preuzela dužnost predsednice Republike", izjavila je ona.

Na primedbu novinara nije li se pre odlaska u Mađarsku trebala sresti s premijerom Milanovićem i s njim usuglasiti stavove, predsednica je navela primera kako je Milanović nikada nije pitao s kakvim će stavovima nastupiti na Evropskome veću kada je reč o spoljnoj politici, prenela je Hina.

Ona je naglasila da je nakon što je objavljen datum parlamentarnih izbora, reč o tehničkoj Vladi i prema zakonu o prenosu ovlašćenja, ova vlada ima svoja ograničenja.

"Pod broj tri, ako je naša spoljna politika sukobljavanje sa susedima, ja u tome neću sudelovati", rekla je Grabar Kitarović.

Ona smatra da Hrvatska treba da učini sve što je "u našoj moći kako bismo sada popravili narušene odnose sa susedima i da je politika 'mi ili oni' vrlo loša, kako u Hrvatskoj tako i spolja, i da takva politika može imati dugoročne posledice koje se onda ne mogu godinama popraviti".

"Ako ste pratili ono što se raspravljalo na sastanku V4, tamo apsolutno niko nije rekao ništa protiv izbeglica i migranata; štaviše humanitarno pitanje naglašavalo se kao prvo pitanje, ali se takođe razgovaralo i o dugoročnim razmerima krize, o tome kako je to sigurnosno pitanje, kako preko naših granica propuštamo, ako ne potencijalne teroriste, onda barem krijumčare droge i ljudima", rekla je Grabar-Kitarović.

Dakle, navela je hrvatska predsednica, "humano lice da, ali trebamo i zaštititi svoju državu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: