Članicama EU preporučeno otvaranje poglavlja 35

Evropska komisija i Evropski savet za spolje poslove dostavili su Savetu ministara i članicama EU preporuku za otvaranje poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2015.

23:56

Default images
Foto: Getty Images

Ovo je izjavila Maja Kocijančič, portparolka Federike Mogerini, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU.

Poglavlje 35 se bavi pitanjem Kosova.

Na pitanje kako komentariše izjave srpskih zvaničnika da se poglavljen 35 od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova, Kocijančičeva kaže da je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluče o otvaranju poglavlja.

"U skladu sa okvirom za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Evropska komisija i EEAS su pripremili i dostavili Savetu ministar svoju ocenu o napretku dijaloga i predložili državama čalnicama otvaranje poglavlja 35", rekla je ona za "Danas".

Prema njenim rečima, procena se odnosi na razmatraenje sporazuma postignutih u dijalogu, odnosno otvorena pitanja u primeni.

"Sada je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluže o otvaranju novog poglavlja", istakla je portparolka Federike Mogerini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: