Britanski piloti mogu da napadaju ruske avione

Pilotima zemalja NATO, uključujući britanske koji lete na lovcima "Tornado", dozvoljeno je da napadaju ruske vojne avione u vazdušnom prostoru Iraka.

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2015.

09:14

Default images
Foto: Getty Images

Kako piše "Daily Star Sunday", pozivajući se na vojne izvore, ovo je dozvoljeno ako njihovi životi budu dovedeni u pitanje,

Pilotima Ratnog vazduhoplovstava Belike Britanije naređeno je da na sve moguće načine izbegavaju kontakt sa ruskim lovcima, navodi list.

"Avioni ‘Tornado’ kraljevske avijacije biće ojačani raketama klase ‘vazduh-vazduh’. Dobili su odobrenje da napadaju neprijateljski raspoložene ruske avione", tvrdi autor članka.

"Ovaj korak je bio preduzet nakon što su britanski ministari upozorili da je situacija na Bliskom istoku „postala mnogo opasnija", zbog akcija Rusije“, kaže se u člamku.

Prema rečima jednog od izvora lista, „kada avioni lete supersoničnom brzinom „može doći do sudara ili ruski avion može biti greškom oboren“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: