Jablanović: Srpska lista funkcioniše jedinstveno

Aleksandar Jablanović koj i dalje tvrdi da je predsednik Srpske liste, izjavio je danas da ta poslanička grupa u Skupštini Kosova funkcioniše jedinstveno.

Izvor: Beta

Nedelja, 11.10.2015.

13:41

Default images
Foto: Tanjug

On je dodao da su problemi o kojima pišu mediji potpuno izmišljeni ili se odnose na kadrovska rešenja.

"Smena može da se dogodi da sam nešto pogrešio, a ja sam optužen za nešto za šta ne postoje dokazi", rekao je Jablanović, koji je sa još trojicom predstavnika Srpske liste u Beogradu održao konferenciju za novinare.

Aleksandar Jablanović je nedavno smenjen s mesta predsednika Srpske liste, što je podržala i Vlada Srbije, a na njegovo mesto je 29. septembra postavljen zamenik premijera i ministar u vladi Kosova Branimir Stojanović. ;

Jablanović je na konferenciji negirao optužbe koje su na njegov račun krajem avgusta izneli Stojanović i ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić, naglasivši da on nije razgovarao sa Hašimom Tačijem o formiranju vojske Kosova i da nije uzeo novac za formiranje postizborne koalicije.

Jablanović je novinarima pokazao dokument od 10. avgusta 2015. godine, za koji tvrdi da dokazuje da su u upravo Stojanović i Marić u tajnosti razgovarali o formiranju vojske Kosova.

"Počeli su razgovore bez mog znanja, u jednom trenutku kada su ti razgovori došli do jedne tačke do koje je teško ići unazad, oni su rešli da me optuže, ja u tim razgovorima nisam učestvovao, žele da nas prikažu kao izdajnike i otpadnike i da nas posvađaju sa vladom Srbije", rekao je on.

Dodao je i da je izmišljena priča izašla u javnost, jer se bliži prvih sto dana rad vlade Kosova, a srpski ministri "ne mogu da se pohvale konkretnim i opipljivim rezultatima".

Upitan da li će kao predstavnik Srpske liste tražiti smenjivanje Stojanovića i Marića, on je odgovorio da ne može da odgovori konkretno na to pitanje u ovom trenutku, ali je naglasio da "nikome mesto u politici nije dato kako bi ga ostavio nekom u nasledstvo".

Jablanović, koji dolazi iz Pokreta socijalista, dok ministiri u Vladi Kosova dolaze iz redova Srpske napredne stranke, naglasio je i da to nije sukob dve političke opcije i da će Srpska lista kao i do sada pratiti politiku premijera Aleksandra Vučića.

Jablanović je kritikovao i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, za koga je rekao da ne može da prihvati realnost na terenu i s kojim se ne slaže ko treba da predstavlja Srbe u pokrajini.

On je pozvao Đurića da ostane pri svojim rečima - da se Srbima omogući da sami biraju svoje predstavnike vlasti.

"Loša je praksa ; kada se Kancelarija za Kosovo i Metohiju meša u odnose Srba, ja se nadam da ćemo to da rešimo na jedan političko korektan način", kazao je Jablanović i dodao da sa Đurićem nema prijateljski odnos, ali da poslovna komunikacija među njima nije sporna.

Jablanović je poručio i da Srpska lista nikada neće glasati za članstvo Kosova u Unesko i dodao da u tom pitanju predstoji teška borba, čiji kraj niko ne može da predvidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: