Srbija i Kosovo da budu kao dve Nemačke

U predlog nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35 vodi ka tome da se Srbije odrekne svih elemenata državnosti na KiM, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

22:25

Default images
foto: Beta/AP

Ipak, prema saznanjima beogradskog lista, od Srbije se neće tražiti da prizna nezavisnost Kosova, a jedna od zamki je da se odredi granica prema KiM.

U trenutnoj verziji dokumenta, koji se sprema u kabinetu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, po instrukcijama zemalja Kvinte, a koji je premijer Aleksandar Vučić nazvao "groznim papirom", u velikoj meri preslikan je model sporazuma dve Nemačke - dve potpuno nezavisne države koje se međusobno ne priznaju.

Od Srbije se traži da pristane na sve ono što, po tumačenju Evropske komisije, proizilazi iz tačke 14 Briselskog sporazuma, a koja glasi da se "dve strane obavezuju da neće jedna drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane".

To podrazumeva da Beograd pristane na članstvo Kosova u apsolutno svim regionalnim i međunarodnim organizacijama. Stolica u Ujedinjenim nacijama nije deklarativno navedena, ali jeste članstvo u Unesku, Savetu Evrope, UEFA...

Takođe, prema nekim izvorima iz Brisela, u platformu za poglavlje 35 ugrađena su sva ona pitanja koja se tiču Kosova, a potpadaju pod druga poglavlja - od energetike, škola, zdravstvenih ustanova, do funkcionisanja preduzeća poput "Pošta Srbije" ili srpske "Komercijalne banke".

Velika zamka je i što ovaj nacrt predviđa i regulisanje pitanja granica, što znači da bismo mi morali i "geografski" da se odreknemo južne pokrajine, koja čini 15 odsto državne teritorije.

U 49 tačaka, koliko prema informacijama "Večernjih novosti" ima u preliminarnom tekstu pregovaračke platforme, ugrađena su rešenja da univerzitet u Severnoj Mitrovici uđe u školski sistem Kosova, da bolnice i sve zdravstvene ustanove budu pod kapom Prištine, da srpska javna preduzeća i državna banka radi po kosovskim zakonima i pravilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: