Nasilje u Izraelu ne jenjava, nove žrtve napada

Jedan Palestinac ubijen je noćas u izbegličkom logoru u istočnom Jerusalimu, jutros su dva Izraelca ranjena, a palestinski napadač je ubijen u tom gradu.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

14:28

Default images

Policija je saopštila da su Palestinci bacali kamenice, zapaljive bombe i eksploziv na paramilitarne policijske snage u izbegličkom logoru Šuafat i da je jedan demonstrant pucao na izraelske oficire, koji su potom uzvratili vatru.

Zvanicnici u bolnici su kasnije potvrdili da je dvadesetpetogodišnjak umro, a Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, saopštio je da je on bio član te islamističke organizacije.

Napetost je pojačana u istočnom Jerusalimu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u gradovima širom Izraela tokom 11 dana nasilja, u kome je život izgubilo četvoro Izraelaca i 16 Palestinaca, uključujući nekoliko napadača, koje su ubili policajci.

Stotine Palestinaca su ranjene u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama i najmanje 10 Izraelaca je ranjeno u skoro svakodnevnim incidentima, navode izraelski mediji.

Palestinci su se razljutili zbog događaja na mestu na kome se nalazi Al Aksa u jerusalimskom starom gradu i strahuju da Izrael planira da izmeni status kvo na tom svetilištu, koje muslimani zovu Haram al Šarif, Uzvišeno utočište, a Jevreji Brdo hrama, jer su se tu nekada nalazili drevni jevrejski hramovi.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je međutim rekao da neće dozvoliti nikakvu promenu dogovora na osnovu koga je Jevrejima dozvoljeno da idu na Brdo hrama, ali ne i da se tamo mole i pokazuju nacionalne simbole.

Ta njegova uveravanja očito nisu bila dovoljna da umire muslimane širom regiona, konstatuje Rojters.

Nasilje za sada nije onog intenziteta kao za vreme dve palestisnke intifade 1980-tih i 2000- tih godina, ali je podstaklo bojazan da počinje treći ustanak.

U petak su izraelski vojnici ubili sedam Palestinaca za vreme demonstracija na granici Pojasa Gaze, a jedan Izraelac je nesto ranije nožem ranio četvoricu Arapa u Dimoni na jugu Izraela.

U Afuli na severu Izraela jednu izraelsku Arapkinju su ranili Palestinci jer je držala nož.

Policija tvrdi da je pokušala da napadne čuvara.

U jerusalimskom starom gradu, Palestinac je ranio nožem četrnaestogodišnjaka, a kraj jevrejskog naselja Kirjat Arba u Hebronu uboden je nožem jedan policajac i palestinski napadač je potom ubijen.

I Netanijahu i palestinski predsednik Mahmud Abas su pozvali na zatišje i palestinska policija nastavlja koordinaciju s izraelskim bezbednosnim snagama da se povrati red, ali za sada nema znakova da se nasilje štišava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: