"RUS može razmotriti predaju Šavčenkove Ukrajini"

Ruski ministar pravde Aleksandar Konovalov izjavio je da postoji mogućnost da Moskva Kijevu prepusti bivšu pripadnicu ukrajinskih vazdušnih snaga Nađu Savčenko.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

00:23

Default images
Foto: Beta/AP

To bi usledilo nakon što sud u Rusiji završi postupak u kojem je Šavčenkova optužena za ubistvo dva novinara.

Rusko tužilaštvo optužuje Savčenko da je namerno gađala novinare i civile kada su ukrajinske snage napale pobunjeničke položaje na istoku Ukrajine 2014, dok ona tvrdi da nije učestvovala u minobacačkom napadu u kojem su ubijena dva novinara i civili.

Konovalov je rekao da postoji mogućnost da se Savčenko preda Ukrajini posle presude, prenele su ruske novinske agencije.

"Ako Savčenko bude oslobođena i ako bude dogovora, možemo razgovarati o transferu", rekao je Konovalov.

Rusija je ranije odbacivala mogućnost da Savčenko bude predata Ukrajini ili zamenjena za dva zarobljena čoveka za koje Kijev tvrdi da su ruski oficiri.

Savčenko je bila u dobrovoljačkom bataljonu koji se borio uz vladine snage u separatističkim oblastima, a rekla je da su je kidnapovali Rusi pošto su je zarobili pobunjenici u junu 2014.

Rusko tužilaštvo tvrdi da je Savčenko pobegla iz zarobljenjištva u Lugansku i ušla u Rusiju kako bi izvela teeroristički napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: