Sprečavanje nasilja nad ženama, želje i realnost?

Autonomni ženski centar traži od MUP da se zakonom reguliše pravo policije da udalji nasilnika iz stana i zabrani kontaktiranje sa žrtvom na 14 dana.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

18:03

Default images

U policiji kažu da za takav zahtev imaju sluha, ali da je potrebno vreme da se sve zakonski reguliše.

Gde se razilaze želje i mogućnosti kada je reč o sprečavanju nasilja nad ženama?

27 žena ubijeno je prošle godine u porodičnom nasilju. Nama je potrebna prevencija i zaštita žrtve, jer su sudski postupci spori, kažu u Autonomnom ženskom centru.

“Kao da policija ne želi da preuzme svoj deo odgovornosti u odnosu na zaštitu žrtava, već odgovornost u potpunosti prebacuje na sud i na tužilaštvo. Rešenje koje je predloženo nije loše samo po sebi, ali to će biti samo 10 odsto slučajeva gde je pokrenut krivični postupak. Sad se samo postavlja pitanje - ko će zaštititi onih 90 posto žrtava“, rekla je Vanja Macanović, koordinatorka pravnog tima Autonomnog ženskog centra.

U policiji kažu da su problema svesni. Nase ideje idu ka zajedničkom cilju, a to je bezbednost žrtve, poruka je iz MUP-a.

“Broj ubijenih žena, broj smrtnih slučajeva u porodičnim nasiljima nas izuzetno brine. Ovo Ministarstvo stoji uz stav da su potrebne te mere i da je potrebno da se radi na unapređenju mera u zaštiti bezbednosti žrtava. Mi na njima radimo“, kaže Ranđel Milošević iz MUP.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: