Irak: Sukobi na protestima, poginuo demonstrant

Demonstranti su zapalili kancelariju najveće političke stranke na severu Iraka, gde većinu stanovnika čine Kurdi.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

23:42

Default images

Najmanje jedan demonstrant je poginuo u najžešćim sukobima na tom području u poslednjih nekoliko godina.

Još pet osoba je povređeno u protestima u gradu Kaladize, nakon čitave sedmice demonstracija i štrajkova u Kurdistanu, koji prete da destabilizuju taj autonomni region, preneo je Rojters.

Protesti u izbili zbog besa javnosti izazvanog ekonomskom krizom zbog koje mnogi Kurdi jedva preživljavaju, ali su istovremeno zapleteni i u borbu za vlast između političkih stranaka u regionu.

Današnji protesti su prerasli u nemire kad su demonstranti promenili planiranu rutu kretanja i zaputili se prema sedištu Demokratske partije Kurdistana (KDP) u Kaladizeu, bacajući usput kamenice.

U sukobima koji su tada izbili jedan mladić je ubijen iz vatrenog oružja. Zvaničnici opozicione partije "Goran" su za smrt mladića okrivili pripadnike KDP, ali su članovi lokalnog ogranka te stranke negirali da su krivi za incident.

Predsednik Kurdistana Masud Barzani je večeras pozvao na mir i istakao da će odgovorni za nemire u Kaladizeu biti sprovedeni pred lice pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: