Bela kuća: Plan za Siriju nije bio loš, ali...

Pentagon će napraviti pauzu u neuspešnom programu obuke i snabdevanja sirijskih pobunjenika u borbi protiv Islamske države u Siriji i promeniti kurs.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.10.2015.

19:42

Default images
foto: Beta/AP

Vašington će sada samo obezbeđivati opremu i podršku iz vazduha proverenim liderima opozicionih grupa, potvrdila je Bela kuća.

Pentagon će vođama ovih grupa obezbediti "osnovnu opremu", a ne skupo oružje kao što su protivtenkovske rakete, rekla je novinarima u Beloj kući podsekretarka za odbranu Kristin Vormut.

Vormutova je pokušala da opravda program Pentagona, koji se smatra neuspešnim, jer je za uloženih 500 miliona dolara obučeno samo 60 boraca, umesto 5.400, koliko je bilo planirano.

"Ne mislim da je (plan) loše sproveden. Ovo je bila veoma, veoma, složena misija", rekla je ona, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnik SAD saopštio je prethodno da su Sjedinjene Američke Države izmenile program obuke za Siriju, da odustaju od neuspešnih napora da podržavaju umerene sirijske pobunjenike koji se bore protiv Islamske države (ID) i počnu da dostavljaju oružje i opremu samo proverenim liderima i njihovim jedinicama.

"Prethodni model bilo je obučavanje jedinica pešadijskog tipa. Sada ga menjamo u model koji će obezbediti bolje vojne borbene sposobnosti. Sekretar za odbranu Eš Karter sada usmerava Ministarstvo odbrane da obezbedi opremu i oružje za izabrane grupe sposobnih lidera i njihove jedinice, kako bi vremenom oni mogli da koncentrišu snage i uđu u teritoriju koju još kontroliše Islamska država", saopštio je portparol Pentagona Piter Kuk.

Kuk je dodao i da će SAD pružiti pobunjenicima koji se bore protiv ID podršku iz vazduha.

Zvaničnik koji je najavio izmene plana nije želeo da saopšti koliko će sirijskih pobunjeničkih vođa biti obučavano niti o kojim je grupama reč, rekavši samo da će podrška sada biti usmerena na naoružanje, komunikacije i municiju, prenele su agencije.

Prema njegovim rečima, sprovođenje programa počeće narednih dana.

Ranije danas, američki ministar odbrane Eš Karter najavio je u Londonu da će SAD objaviti izmene programa obuke za Siriju, napominjući da SAD žele da usredsrede napore na rad sa "sposobnim" kurdskim i drugim snagama u Sirji.

Ono što su SAD uradile sa Kurdima je dobar primer efikasnog pristupa sa sposobnim, motivisanim kopnenim snagama, rekao je Karter na konferenciji za štampu ne iznoseći bliže detalje.

Američki funkcioneri su prethodno opisali način na koji će reorganizovati napore da obuče hiljade umerenih sirijskih pobunjenika za borbu protiv Islamske države, koji su do sada dali slabe rezultate na vojnom planu.

SAD će se od sada usredsrediti na uključivanje regruta u postojeće veće kurdske i arapske jedinice umesto da ih šalju direktno na prvu liniju fronta u manjim jedinicama.

SAD su za pomenuti program obuke i opremanja umerenih sirijskih pobunenika namenile 500 miliona dolara, ali se on smatra neuspelim. Obučeno je manje od 100 vojnika, od kojih su mnogi pobegli, uhvaćeni ili ubijeni u prvim borbarma.

Prošle nedelje jedna od pobunjeničkih jedinica koje su obučili Amerikanci predala je nekoliko američkih vozila ekstremistima.

Prema rečima funkcionera, novim planom je smanjen predviđeni broj vojnika koji će biti obučen, sa prvobitnih 5.400 na mnogo manji broj. Time će se olakšati i procedura provere kako se teroristi ne bi infiltrirali u redove pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: