Nasilje na granici s Gazom, Izrael u pripravnosti

Nasilje se proširilo i na granicu Izraela sa Pojasom Gaze i preti da se otme kontroli nakon četiri napada nožem, od kojih su tri izveli Palestinci.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.10.2015.

19:04

Default images
Foto: Thinkstock

Palestinski napadi hladnim oružjem na izraelske civile i vojnike eskalirali su ove nedelje. Napadači su mahom mladi Palestinci, koji su napadali ljude na ulici nasumice, pa je bezbednosnim snagama bilo teško da predvide i spreče takve napade.

Danas je jedan Palestinac nožem napao četrnaestogodišnjeg Izraelca u Jerusalimu, dok je jedna izraelska Arapkinja ranjena u pokušaju da napadne nožem ljude na autobuskoj stanici na severu Izraela, saopštila je policija.

Potom je na granici s Pojasom Gaze petoro Palestinaca ubijeno,a više od 30 ih je ranjeno u sukobima s izraelskom vojskom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska je rekla da je oko 200 Palestinaca krenulo ka vojnicima na granici, bacalo kamenice na njih i palilo automobilske gume, preneo je Asošijeted pres.

U vojnom saopštenju je navedeno da su snage otvorile vatru na glavne izgrednike kako bi ih zaustavile.

To granično područje je bilo uglavnom mirno od prošlogodišnjeg rata između Izraela i islamističkog Hamasa, koji vlada Gazom. Nekoliko raketa je odatle nedavno ispaljeno na Izrael.

Lider Hamasa u Gazi Ismail Hanije je jutros pohvalio palestinske napade noževima širom Izraela i nazvao eskalaciju nasilja ustankom, intifadom.

"Mi pozivamo na jačanje i proširenje intifade...To je jedini put koji vodi do slobode. Gaza će ispuniti svoju ulogu u intifadi i više je nego spremna za konfrontaciju," rekao je Hanije, kako prenosi AFP.

To je prvi pogranični sukob otkako su neredi počeli pre nekoliko nedelja, najpre u istočnom Jerusalimu, potom u arapskim kvartovima tog grada i na Zapadnoj obali, a u poslednjih nekoliko dana se proširili na jug, sever i centralni deo Izraela.

Palestinska omladina je najpre bacala kamenice i molotovljeve koktele na vozila i policiju da bi se potom dogodio oružani napad na Zapadnoj obali, u kome je ubijen bračni par jevrejskih naseljenika, a onda su učestali napadi nožem.

Danas je osim pomenutog izraelskog dečaka u palestinskom napadu ranjen jedan oficir na Zapadnoj obali, a prethodno je jedan Izraelac napao i ranio četvoricu Arapa nožem na jugu u gradu Dimona, očito u znak osvete zbog napada Palestinaca.

Gradonačelnik Dimone Beni Biton izjavio je da je napadač "mentalno oboleo čovek" , a izraelski premijer Benjamin Netanijahu je oštro osudio "povređivanje nevinih Arapa", obećavši da će oni koji su počinili nasilje biti izvedeni pred lice pravde.

U Jerusalimu su se izraelske bezbednosne snage pripremile za nove narede posle današnjih molitvi muslimana u podne, a palestinskim muškarcima mlađim od 45 godina je zabranjeno da ulaze na Brdo hrama, gde se nalazi džamija Al Aksa. Policijski portparol Luba Samri je rekla da je policija u visokoj pripravnosti.

Četvoro Izraelaca ubijeno je u palestinskim napadima od četvrtka prošle nedelje i četvorica palestinskih napadača su ubijena od subote, nakon što su napala Izraelce.

Još tri palestinska demonstranta su poginula u sukobu s izraelskim snagama na Zapadnoj obali za to vreme. Palestinski Crveni polumesec navodi da je više od 500 Palestinaca ranjeno na Zapadnoj obali u nasilnim protestima, uključujući njih 100 ranjenih bojevom municijom.

Napadi i neredi su šokirali Izraelce i podstakli bojazan od nove intifade, ustanka protiv izraelske okupacije. Netanijahu je te incidente nazvao terorističkim talasom, a izraelski zvaničnici za sada ne veruju da će izbiti ustanak i podsećaju da je u poslednjim decenijama Izrael povremeno bio suočen s takvim eskalacijama nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: