Evropski ministri:SAD i Rusija da približe stavove

Šefovi diplomatija Nemačke i Španije Frank-Valter Štajnmajer i Hose Manuel Garsia-Margaljo, pozvali su SAD i Rusiju na dijalog za rešenje krize u Siriji.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

17:28

Default images
foto: Thinkstock

"Sada je prioritet da SAD i Rusija približe svoje stavove. Sve dok su te dve svetske sile u konfliktu, neće biti mirovnog političkog procesa u Siriji", rekao je Štajnmajer koji se nalazi u poseti Španiji.

Nemački ministar je rekao da je kao osnov za pregovore potrebno poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije koja treba da postane sekularna država kako bi se poštovale sve verske i etničke manjine, a neophodno je i formiranje prelazne vlade "dok još postoje institucije" u toj zemlji.

"I pored trenutne ruske vojne intervencije u Siriji, čini mi se da SAD i Rusija imaju zajedničke interese i ohrabrujem obe zemlje na dijalog i saradnju", dodao je nemački ministar.

Garsia-Margaljo je insistirao na "neophodnosti saradnje" svih strana umešanih u sukob u Siriji.

"Neophodno je da svi sarađuju, Saudijska Arabija i Turska s jedne strane, Iran s druge strane, ali i SAD i Rusija kako bi se bolje borile protiv neprijatelja", ocenio je španski ministar.

Rusija je 30. septembra započela vojnu operaciju u Siriji gde gađa položaje Islamske države koja je zauzela velike delove teritorije te zemlje.

Rusija i SAD koje predvode međunarodnu koaliciju protiv džihadista u Siriji, ne slažu se po pitanju sirijskog predsednika Bašara el Asada, koga podržava Moskva, a Vašington smatra da treba da ode s vlasti."Problem je šta raditi s Asadom koji je na vlasti od 2000. godine. Nemačka i Španija se slažu da on ne može da bude deo trajnog rešenja sirijske krize, s obzirom na zločine koje je počinio", rekao je španski ministar.

Više od 240.000 ljudi poginulo je 2011. godine kad je počeo građanski rat u Siriji, odakle je pobeglo nekoliko miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: