"Potpuno različiti stavovi Rusije i NATO o ID"

Ruski izaslanik u NATO Aleksandar Gruško izjavio je da Rusija i NATO imaju potpuno različite stavove o borbi protiv terorističke grupe Islamska država.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

13:42

Default images

Gruško je dodao da, kao što je to bilo na sastanku ministara odbrane NATO u Briselu, ne vidi mogućnost saradnje sa NATO po tom pitanju.

"Iznenađen samo da NATO nije ni saopštio da je neophodno da se bori protiv terorizma. Borba protiv terorizma je pomenuta samo u pozivu Rusiji da igra konstruktivniju ulogu u borbi protiv Islamske države", rekao je Gruško na konferenciji za novinare u Moskvi, preneo je Tass.

On je dodao da Moskva ne vidi mogućnosti za saradnju sa NATO u borbi protiv terorističke grupe ID u Siriji.

"S obzirom da je NATO zvanično objavio da ta alijansa ne igra ulogu u Siriji i da je to njen zvaničan stav, teško možemo računati na mogućnost saradnje sa njima kao organizacijom i da će biti unapređena bilateralna interakcija sa zemljama NATO", rekao je on.

Gruško je dodao da će kontakti o Siriji takođe biti održavani.

"Spremni samo na saradnju uzimajući u obzir realnu situaciju u regionu", dodao je.

Gruško je rekao da NATO nastavlja da pojačava svoje prisustvo u Istočnoj Evropi, dok je očigledno da prave opasnosti po bezbednost dolaze sa Juga.

"Uočili smo da su se znatno povećali letovi izviđačkih aviona duž naše granice i da je vojno prisustvo NATO praktično neprestano u oblasti Baltika i Crnog mora", rekao je on.

Takođe, nastavio je, uočen je i rastući broj vojnih vežbi u blizini ruske granice, modernizacija i stvaranje novih infrastruktura NATO, razmeštanje nove vojne opreme u zemljama NATO.

"Sve to predstavlja novu vojnu i političku realnost u regionu. Danas vidimo da stvarne pretnje po NATO dolaze s juga, dok NATO nastavlja da jača svoje istočno krilo i nastavlja da razvija teorije zavere o ruskim planovima", rekao je ruski izaslanik u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: