Izrael zabranio mladim muslimanima ulaz u Al Aksu

Izraelska policija je zabranila mladim muškarcima muslimanima ulazak na najosetljivije sveto mestu u Jerusalimu, kako bi osigurala mir nakon više dana nasilja.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

12:41

Default images

Policijski portparol Luba Samri rekla je danas da je muškarcima mlađim od 45 godina zabranjeno da uđu na Brdo hrama, gde se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Takva ograničenja uvode se povremeno kako bi se sprečilo nasilje, pošto se mahom palestinski mladići sukobljavaju s izraelskom policijom. Neredi su počeli pre tri nedelje i Palestinci su se više puta zabarikadirali u džamiju i bacali kamenice i zapaljive bombe na policajce.

Nasilje je podstaknuto palestinskim optužbama da Izrael planira da izmeni osetljivi dogovor i preuzme veću kontrolu na tom mestu svetom i za Jevreje i za muslimane. Izrael to poriče i optužuje palestinske lidere za huškanje, navodi Asošijeted pres.

Izraelski mediji javljaju da je izraelska vojska pripremila mere bezbednosti bez presedana za danas, zbog bojazni da bi nakon tradicionalnih molitvi petkom u podne mogli izbiti neredi Palestinaca na Zapadnoj obali. Hiljade vojnika je razmešteno duž puteva i ranijih poprišta sukoba. Izraelski vojni oficiri koordinišu te mere sa palestinskim bezbednosnim aparatom.

Palestinci su današnji dan proglasili Danom besa, nakon što je u četvrtak sedmoro Izraelaca ranjeno u četiri odvojena napada hladnim oružjem širom Izraela i na Zapadnoj obali, dok su se izraelske snage bezbednosti sukobile tamo s palestinskim demonstrantima. Nasilje je danas nastavljeno na jugu Izraela u Dimoni, samo su se ulge izmenili, jedan Jevrejin je ubo nožem četvoro ljudi, jednog beduina i tri Palestinca sa Zapadne obale.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nastojao je da smiri Izraelce sinoć dok se talas palestinskih napada širi dublje u Izrael, obećavši da će se boriti protiv rastućeg nasilja. On se našao pod pritiskom tvrdolinijaša u sopstvenoj vladajućoj koaliciji, kao i opozcionih poslanika što nije zaustavio nasilje. Neredi koji su počeli u Jerusalimu poslednjih dana prerasli su u pojačano nasilje i seriju napada Palestinaca, uglavnom mladih za koje nije poznato da su povezani sa militantnim organizacijama.

Ti napadi su šokirali Izraelce i podstakli strah od novog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije.

"Izraelci deluju hrabro, uzdržano i odlučno da neutrališu i ubiju teroriste", rekao je Netanijahu novinarima na konfernciji za štampu s odbrambenim zvaničnicima, zarekvši se da će Izrael dokazati da se terorizam ne isplati.

Četvoro Izraelaca ubijeno je u napadima tokom protekle nedelje.

Sedam Palestianca, uključujući četvoricu napadača ubijeno je u neredima. Više od 130 Palestinaca ranjeno je u demonstracijama i sukobima širom Zapadne obale i u istočnom Jerusalimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: