Novi plan EU: Hitna deportacija Srba i Albanaca?

Države EU moraće da budu delotvornije u deportaciji tražilaca azila kojima on nije odobren. Ta poruka treba da posluži kao obeshrabrenje onima koji kreću ka EU.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 09.10.2015.

08:23

Default images

To je jedna od glavnih odluka sa sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu gde su usvojili i mere i akcioni plan o “politici povratka”, piše hrvatski "Jutarnji list".

“Veće potvrđuje da je koherentna, verodostojna i delotvorna politika u vezi s povratkom onih državljana trećih zemalja koji ilegalno borave na teritoriji EU, koja bi poštovala ljudska prava i dostojanstvo tih ljudi, ključan deo sveobuhvatne migracione politike”, kaže se u zaključcima sa sastanka.

U raspravi o izbegličkoj krizi često se čuju kritike da mnoge izbeglice privlači da dođu u EU, iako se zna da su mnogi od njih zapravo ekonomski migranti.

Nemačka je najavila da će ubrzanom procedurom vraćati one koji nemaju osnova za azil, a to je da dolaze iz država gde im ne preti neposredna opasnost po život kao pripadnika određene zajednice.

Evropska komisija je, međutim, upozorila da mnoge države članice slabo sprovode odluke o napuštanju teritorije koje su izdate onima čiji je zahtjev za azil odbijen.

Takvih je prošle godine navodno bilo gotovo pola miliona, ali je samo u 40 odsto slučajeva i sprovedena odluka o napuštanju teritorije ili deportaciji. To je omogućilo mnogima da ostaju ilegalno ili da traže azil u nekoj drugoj EU članici, ili da se jave pod drugim imenom.

Za sada najveće šanse za dobijanje azila imaju državljani Sirije, Eritreje i Iraka.

Ostale čeka brže rešenje zahteva za azil i u većini slučajeva deportacija. To će pogotovo biti slučaj s državljanima Srbije, Kosova i Albanije, jer su te države na spisku sigurnih država porekla, navodi "Jutarnji".

Države koje ne prihvate neuspešne tražioce azila izgubiće finansijsku pomoć EU, a one koje imaju viznu liberalizaciju rizikuju vraćanje viznog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: