"Moćne države lobiraju da Kosovo uđe u Unesko"

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da Kosovo ima podršku moćnih država koje lobiraju da postane članica Uneska.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

13:28

Default images
foto: Tanjug

On je kazao da su te moćne države obećale vlastima u Prištini članstvo u Unesko, kao kompezaciju zbog formiranja Specijalnog suda za ratne zločine i Zajednice srpskih opština.

"Imaju iza sebe neke moćne države koje su jako uspešne u lobiranju, u pritisku, u ucenama, u celom tom sistemu UN i onda tu ne možete da vodite neku ravnopravnu borbu zasnovanu na činjenicama i argumentima", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, Priština će imati uspeha u prve dve faze postupka, odnosno u periodu kada se odlučuje da li će članstvo Kosova biti tema sedmice, a najveća borba biće u novembru kada se bude odlučivalo o članstvu na Generalnoj skupštini Uneska.

"Videćemo kakav će biti konačan ishod. Sada ne možemo da procenimo. Od te tri etape, imaćemo najviše uspeha u toj trećoj, konačnoj etapi", ocenio je Drecun.

On je kazao i da je u toku proces da se otvaranje poglavlja u pregovaračkom postupku završi promenom stava Srbije po pitanju statusa Kosova.

"Uslovljavanje evropskih integracija priznanjem Kosova narušava stabilnost regiona i proces normalizacije odnosa. Srbija u ovom periodu treba da odbije taj snažan pokušaj da se nametne to uslovljavanje", rekao je Drecun.

U Parizu je počelo 197. zasedanje Izvršnog saveta Uneska, na čijem se preliminarnom dnevnom redu nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije, koja će biti doneta 12. oktobra.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko 43. je tačka preliminarnog dnevnog reda. Zahtev je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju pripremljenog dokumenta se navodi da je u ime Kosova zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

Generalna konferencija Uneska biće održana od 3. do 18. novembra. Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica, a zaseda svake druge godine. Svaka zemlja članica ima jedan glas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: