Potvrđena optužnice bivšem episkopu Artemiju

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Artemija Radosavljevića.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.10.2015.

15:45

Default images
foto: Tanjug

Takođe, potvrđene su optužnice za još troje osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili fond Eparhije raško-prizrenske.

Pored monaha Artemija, optuženicom su obuhvaćeni vlasnik građevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predrag Subotički i Jelena Šubarević, kao i arhimandrit Simeon Vilovski.

Protiv rešenja o potvrđivanju optužnice okrivljeni mogu da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od prijema rešenja, napominje se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Optuženi se terete da su izvšili različite oblike krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 10 godina.

Istraga u tom slučaju pokrenuta je još 2010. godine, a pre dve godine sud je optužnicu vratio tužilaštvu na dopunu istrage.

U saopštenju suda se navodi da je krivično vanpretresno veće utvrdilo da su sada prikupljeni dokazi dovoljni da neposredno potkrepljuju opravdanu sumnju da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Krivično vanpretresno veće je isključivo cenilo da li ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret podigne do nivoa opravdane sumnje, koja je uslov za podizanje optužnice, napominje sud u saopštenju.

Takođe se ističe da krivično veće nije unapred uticalo na rešavanje onih pitanja koja će biti predmet raspravljanja na glavnom pretresu, s obzirom da je sudeće veće jedino ovlašćeno da vrši ocenu izvedenih dokaza i da na osnovu te ocene donese odluku o krivici okrivljenih.

Tužilaštvo je optužilo Artemija Radosavljevića da je kao episkop Eparhije raško-prizrenske, Vilovski kao njegov sekretar i ovlašćeni za zastupanje Eparhije, Subotički kao vlasnik eparhijskog centra "Rade Neimar" i Šubarevićeva kao nadzorni organ od 2007. do kraja januara 2010. godine u Beogradu zloupotrebom položaja pribavili korist Subotičkom.

Pre dve godine grčki Aeropag (Vrhvni sud) odbio je izručenje Vilovskog Srbiji, pa bi njemu eventualno moglo da se sudi u odsustvu.

Sinod Srpske pravoslavne crkve pre nekoliko godina je raščinilo Artemija episkopskog zvanja, ali je on nastavio da aktivno propoveda veru među brojnim vernicima koji ga već godinama prate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: