Može li RTS da funkcioniše samo od pretplate?

Od 1. januara sledeće godine građani će ponovo plaćati pretplatu za Radio-televiziju Srbije.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

20:30

Default images

Maksimalna cena pretplate iznosiće 500 dinara, ali još nije odlučeno kako će je građani plaćati.

Oko 3,5 miliona pretplatnika ponovo ce izdvajati za Javni servis i već se zna da će do Nove godine svako domaćinstvo dobiti 12 uplatnica odjednom, za svaki mesec po jednu.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević rekao je da je važno da pretplata bude naplativa.

“Ne postoji zemlja u kojoj je plaćanje TV pretplate dobrovoljno i to je elementarna činjenica. U Hrvatskoj ako ne platite TV pretplatu ne dobijete platu. Zato Hrvati imaju naplatu 96 ili 98 odsto“, rekao je on ranije.

Ipak, iako je sigurno da želi visoku naplatu, danas je ipak korigovao svoju izjavu o hrvatskom modelu naplate.

“Sve i kad bi htela Vlada Srbije ne bi mogla da primeni taj metod, zato što je potrebno da promenite ceo vaš finansijski, poreski sistem i ne znam šta. Da bi se tako nešto uradilo, potrebne su pripreme od bar dve godine“, naveo je Bujošević.

Građani regiona za javni RTV servis izdvajaju mesečno između tri i 12 evra.

Dok u Hrvatskoj HRT uz pretplatu živi i od marketinga, na britanskom Bi-BiSiju je u potpunosti zabranjeno emitovanje reklama.

Novinari Zoran Ćirjaković i Meri Bilić imaju razlišit stav o tome da li bi na RTS-u trebalo da se emituju reklame.

“Što manje reklama to bolje. Pritom, ako se RTS još bude obavezao da će se broj reklama svesti na neku meru kakva inače postoji negde u svetu da na sat vremena može biti samo četiri minuta reklama to će biti dobro“, navela je Bilić.

Sa druge strane Zoran Ćirjaković smatra da je nemoguće da televizija, javni servis, funkcioniše samo od pretplate.

“Moralo bi Javnom servisu da bude omogućeno da ima prihode od reklama da bi funkcionisao, ako ovde postoji, a postoji društveni javni i politički konsenzus da je nama potreban javni servis“, rekao je on.

Od plaćanja TV takse biće izuzeti socijalno ugroženi građani, škole, bolnice, udruženja osoba sa invaliditetom i ustanove za smeštaj socijalno ugroženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: