NUNS: Sudska tolerancija ohrabruje nasilništvo

NUNS je izrazio zabrinutost zbog oslobađajuće presude trojici navijača koji su optuženi da su ugrozili sigurnost novinarke B92 Brankice Stanković.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

15:54

Default images

NUNS smatra da ovakva sudska tolerancija ohrabruje nasilništvo prema slobodi informisanja i, posebno, prema istraživačkom novinarstvu.

Viši sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio trojicu navijača Partizana koji su optuženi da su nasilničkim ponašanjem, odnosno skandiranjem sa tribina ugrozili bezbednost urednice “Insajdera“ na utakmici Partizan – Šahtjor.

Ovom drugostepenom odlukom Višeg suda preinačena je presuda Prvog osnovnog suda iz 2014. kojom su zbog nasilničkog ponašanja Dragan Đurđević, Nemanja Bogdanović i Nemanja Odalović bili osuđeni na uslovne kazne.

Istim povodom, Apelacioni sud u Beogradu je pre dve godine pravosnažno osudio na višemesečne uslovne zatvorske kazne trojicu najvijača Partizana zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Brankice Stanković. Odlukom Apelacionog suda, vođa navijačke grupe "Šedous" Goran Klještan i Aleksandar Perišić kažnjeni su uslovno sa 10 meseci zatvora, uslovno na četiri godine, a Milan Gudurić na godinu zatvora, sa uslovnim rokom od pet godina.

Oni su osuđeni jer su pretećim skandiranjem ugrozili sigurnost novinarke i urednice emisije Insajder Brankice Stanković, uzvikujući parolu: "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" sa južne tribine stadiona Partizana. U tom periodu Insajder je istraživao delovanje navijačkih grupa raznih sportkih klubova, pa i Partizana.

Tada, u oktobru 2013, Apelacioni sud je odlučio da se Odaloviću, Bogdanoviću i Đurđeviću ponovi suđenje zato što, kako je obrazloženo sudskom odlukom, "nema dokaza da su neki građani (a posebno ne u većem broju) bili ugroženi i da je bilo ugroženo njihovo spokojstvo".

Zbog istog incidenta na stadionu, postupak je vođen i protiv jednog od vođa navijačke grupe Partizana "Alkatraz" Miloša Radosavljevića, ali razdvojeno od ovog sudskog postupka, jer je jedno vreme bio u bekstvu. Radosavljević je kasnije uhapšen i osuđen pravosnažno na 16 meseci zatvorske kazne, koju je izdržao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: