Nikolić: Odnosi Srbije i Slovenije u poletu

Odnosi Srbije i Slovenije su u zamahu i poletu, sva vrata za saradnju su otvorena i to treba da se iskoristi, izjavio je danas predsednik Tomislav Nikolić.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

23:20

Default images
Foto: Beta

Nikolić je na Bledu, gde je sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom prisustvovao otkrivanju spomenika srpskom naučniku Mihajlu Putinu, rekao Tanjugu da je njegova uzvratna poseta nastavak započetih izvanrednih odnosa dve zemlje koji su bili pomućeni u vreme raspada Jugoslavije.

Kako je ocenio, to tradicionalno prijateljstvo Srba i Slovenaca našlo je pravu meru u Mihajlu Pupinu, a Bled i Srbija nisu mogli bolje da mu se oduže nego podizanjem istovanih spomenika - u Idvoru i na Bledu.

Na Bledu je to poklon Republike Srbije, ukazao je.

Nikolić je podvukao da su juče i danas održani važni razgovori, da će još razgovarati sa najvišim zvaničnicima Slovenije i da je "očigledno da je u zamahu i poletu odnos Srbije i Slovenije".

"Ti odnosi su sada mnogo bolji i ne treba ih kvariti", naglasio je predsednik Srbije.

"Slovenija je, kao član jedne velike evropske zajednice naroda kojoj mi težimo, trenutno uskraćena za mnoga tržišta", naveo je Nikolić i dodao da zato Srbija ima otvorena tržišta i da ima mesta za slovenačka ulaganja.

Međutim, primetio je Nikolić, dešava se i nešto što ranije nije, a to je da srpski kapital ulazi u Sloveniju i da privrednici iz Srbije nalaze načine da taj kapital pretvore u profit.

"To samo znači još bolju saradnju, bolje odnose Slovenije i Srbije" rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao i da se razgovaralo o migrantskoj krizi, da Slovenija sa zebnjom očekuje dalji razvoj događaja, da u tome nema previše iskustva i da zato "pitaju Srbiju".

"Apsolutno je sve otvoreno za saradnju Srbije i Slovenije i to oba društva treba da iskoriste, a mi samo treba da idemo za našom omladinom koja je ta vrata širom otvorila i koja valjda niko nikada neće moći da zatvori", zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: