Hombah o Tadiću, Vučiću i medijima

Bivši specijalni Koordinator Pakta stabilnosti Bodo Hombah je prebacio bivšem srpskom predsedniku Borisu Tadiću odgovornost za "torpediranje poslova" WAZ-a.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.10.2015.

11:40

Default images
Foto: Thinkstock

U intervuu za nemački nedeljnik "Horizont", Hombah je izneo uverenje da će srpski premijer Aleksandar Vućić do kraja dovesti započeti proces policijske istrage, kada je reč o kupovini medija.

"Kupovina Novosti bila je neuspeh. Ja sam, međutim, ubeđen da će srpski premijer Vučić policijsku istragu kojoj je dao impuls i koju ja podržavam, voditi do kraja i da će prevaranti biti uhapšeni", rekao je Hombah za "Horizont", specijalizovani nedeljnik za marketing i medije.

Hombah je optužio Tadića za "torpediranje poslova WAZ-a" u Srbiji.

"Boris Tadić, koji je jedno vreme za zapadu važio kao nosilac nade, dopustio je u Srbiji da oligarsi sa odgovornim u kartelskoj službi 'igraju' zajedno, kako bi WAZ-grupu torpedirali u njenim poslovima", rekao je Hombah.

On je upozorio na kršenje medijskih prava u zemljama članicama Evropske unije, i kao jedan od primera naveo da u Mađarskoj, premijer Viktor Orban sprovodi "potpuno otvoreno represiju protiv medija".

"To Evropa ne sme trpeti", rekao je Hombah.

Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje angažman nemačkih izdavačkih kuća iz vremena kada je bio specijalni Koordinator Pakta stabilnosti, Hombah je rekao da je on izrazito pozdravljao aktivnosti u jugoistočnoj Evropi zapadnih izdavačkih kuća.

"To je bila jedna od najefikasnijih pomoći za demokratski razvoj tog regiona", rekao je Hombah.

Na pitanje da li je iz današnje perspektive jaki angažman WAZ-a u istočnoj Evropi bila greška, Hombah je rekao da je tamo u svakom slučaju zarađen novac i, govoreći o angažmanima u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, ocenio da je "skupi debakl nastao u Srbiji postupcima prevare".

On je ocenio da investitori očekuju od tog regiona (istočnoevropskog) da brzo dostigne evropske standarde i, govoreći o medijima, izjavio da je onaj, koji je tamo blagovremeno bio, imao i privredni uspeh, a ne samo dao svoj doprinos izgradnji jedne medijske strukture.

"Demokratski procesi žive od toga da bude javno, ono što moćnici i tamne figure ne žele da vide otkriveno", rekao je Hombah, ocenivši da se baš na tome kasnije bio konflikt između izdavačkih kuća koje su težile zapadnim vrednostima i moćnika koji su poticali iz starih struktura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: